Αν υπάρχουν εξωγήινοι, τότε, κάλλιστα, θα μπορούσαν να είναι μωβ. Στον παραπάνω ισχυρισμό καταλήγει μια πρόσφατη επιστημονική εργασία, που τονίζει πως η πρώτη ζωή που εξελίχθηκε στον πλανήτη Γη ήταν ιώδους χρώματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Live Science, ο μικροβιολόγος Σιλαντίγια Ντασάρμα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως πριν τα πράσινα, εξαιτίας της χλωροφύλλης, φυτά αρχίσουν να απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, υπήρχαν μικροσκοπικοί μωβ οργανισμοί που ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία προκειμένου να παράγουν την τροφή τους 

Και σύμφωνα με τον Ντασάρμα, η μωβ εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να υπάρχει και να ακολούθησε αυτήν την εξελικτική διαδρομή.

«Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει χιλιάδες νέους εξωπλανήτες τελευταία, και αναπτύσσουν τη δυνατότητα να βλέπουν βιοϋπογραφές στην επιφάνεια. Υπάρχουν ήδη τρόποι εντοπισμού «πράσινης ζωής» στο Διάστημα, αλλά οι επιστήμονες ίσως να πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν και για μωβ», τόνισε ο καθηγητής Ντασάρμα.

Σύμφωνα με τον Ντασάρμα, «τα φυτά και η άλγη που φωτοσυνθέτουν χρησιμοποιούν χλωροφύλλη για την απορρόφηση ενέργειας από τον Ήλιο, αλλά δεν απορροφούν πράσινο φως. Αυτό είναι περίεργο, καθώς το πράσινο φως είναι πλούσιο σε ενέργεια. Ενδεχομένως, κάτι άλλο να χρησιμοποιούσε ήδη αυτό το μέρος του φάσματος όταν εξελίσσονταν οι οργανισμοί με χλωροφύλλη».

Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο αυτή με τη χλωροφύλλη, αλλά είναι απλούστερη, σύμφωνα με τους ερευνητές- και υπάρχει ακόμα σε βακτήρια και σε μονοκύτταρους οργανισμούς. 

Αυτό σημαίνει πως εξωγήινες μορφές ζωής θα μπορούσαν να ακολουθούν την ίδια «στρατηγική», και ως εκ τούτου ο εντοπισμός τους θα ήταν δυνατός μόνο μέσω της αναζήτησης συγκεκριμένων «υπογραφών φωτός».