Η δυτική ακτή των ΗΠΑ και οι Ευρώπη αποτελούν περιοχές που σπανίως πλήττονται από ισχυρούς τυφώνες. Αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει, καθώς ο τυφώνας «Willa» ενισχύεται σε καταιγίδα κατηγορίας 5 και οδεύει προς τη δυτικές ακτές του Μεξικό. 

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο του Business Insider και μάθετε γιατί κάποιες περιοχές του πλανήτη δεν δέχονται τα χτυπήματα των ακραίων αυτών καιρικών φαινομένων.

Η Ευρώπη δεν  έχει δει τυφώνα να χτυπάει τις ακτές της τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι τυφώνες συνήθως σχηματίζονται στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, όπου το ζεστό νερό κοντά στον Ισημερινό και η υψηλή υγρασία δημιουργούν στήλες ταχέως περιστρεφόμενου αέρα. Είναι η τέλεια συνταγή για μια καταιγίδα. Τώρα, όσο πιο ζεστός και υγρός είναι ο αέρας τόσο ισχυρότερο γίνεται το καιρικό φαινόμενο. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια τροπική καταιγίδα μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε ένα πλήρη τυφώνα, καθώς πνέει κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού.  Συνήθως οι τυφώνες κινούνται προς τα δυτικά εξαιτίας των ανέμων που προκαλούνται από την περιστροφή της Γης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη, όπως και η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, σπάνια βιώνουν πλήρεις τυφώνες. 

Από το 2000, έχουν φτάσει στην Ευρώπη τα υπόλοιπα περίπου 30 τυφώνων. Όσο βορειότερα κινούνται οι τυφώνες, οι άνεμοι και τα νερά ψύχονται, ενώ υπάρχουν και άνεμοι που πνέουν με αντίθετη κατεύθυνση, εξασθενώντας τα καιρικά φαινόμενα.

Εξασθενημένοι, συναντούν τοπικούς κύκλωνες, που δημιουργούν ισχυρότερους ανέμους και βροχές που πλήττουν κυρίως την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Συχνά φτάνουν μέχρι την Ελλάδα ή ακόμα και μακρύτερα στη Βόρεια Ρωσία. 

Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία παγκοσμίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα αυξάνονται επίσης και οι θερμοκρασίες της θάλασσας στο Βόρειο Ατλαντικό. Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν και στην αύξηση των καταιγίδων και των τυφώνων που φθάνουν στην Ευρώπη. 

Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, πιστεύεται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να δέχεται κατά μέσο όρο 13 ισχυρές καταιγίδες κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τις δύο που δέχεται κατά μέσο όρο σήμερα.

Δείτε το βίντεο: