Τουλάχιστον 50 χιλιάδες άνδρες από 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα συγκεντρώθούν τις επόμενες ημέρες στις νορβηγικές ακτές στη Νορβηγία, για να πάρουν μέρος στην άσκηση «Trident Juncture», τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια.

Η πολυεθνική άσκηση ξεκινάει επίσημα στις 25 Οκτωβρίου, αλλά η άφιξη και μόνο χιλιάδων στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους στον τραχύ Βόρειο Ατλαντικό ήταν αρκετή για να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε τροχαίο ατύχημα, καθώς μετέφεραν στρατιωτικό φορτίο σε λιμάνι στη Νορβηγία, αποτελώντας μέρος των δυνάμεων υποστήριξης της διακρατικής άσκησης.

«Το ατύχημα συνέβη όταν τρία οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ενώ και ένα τέταρτο όχημα ανατράπηκε, προσπαθώντας να αποφύγει τα τρία προπορευόμενα οχήματα», ήταν η λιτή ανακοίνωση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας στρατιώτης πήρε εξιτήριο μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ άλλοι τρεις είναι σε σταθερή κατάσταση και καλά στην υγεία τους, αλλά παρέμειναν στο νοσοκομείο για περαιτέρω παρακολούθηση.

Όμως, προβλήματα αντιμετώπισαν και τα αμερικανικά πλοία που συμμετείχαν στην άσκηση.

Συγκεκριμένα, το αμφίβιο αποβατικό πλοίο USS Gunston Hall επέστρεψε στο λιμάνι του Ρέικιαβικ της Ισλανδίας τη Δευτέρα, μετά από την πρόκληση ζημιών στο σκάφος και τον τραυματισμό μελών του πληρώματος, εξαιτίας πολύ ισχυρής θαλασσοταραχής.

Ο 6ος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων στον Ατλαντικό και την Ευρώπη, ανέφερε πως τόσο το πολεμικό πλοίο όσο και αρκετά από τα αποβατικά σκάφη που μετέφερε έπαθαν ζημιές και επέστρεψαν για επισκευή. Οι ναύτες που τραυματίστηκαν δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στην υπηρεσία τους.