Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει που βρίσκεται το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, τονίζοντας ότι οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί, γνωρίζουν το δολοφόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Κάλεσε επίσης το Ριάντ να αποκαλύψει ποιος ήταν ο τοπικός συνεργάτης και ρώτησε ποιος έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Κασόγκι.

Εξάλλου, μιλώντας σε επαρχιακά μέλη του κόμματος (AKP) στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας επρόκειτο να συναντηθεί με τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή.

Τόνισε πως το Ριάντ θα πρέπει να αποκαλύψει την ταυτότητα του «τοπικού συνεργάτη», ο οποίος σκόπιμα πήρε το πτώμα του Κασόγκι από τους πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας, μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η δολοφονία του Κασόγκι έφερε στο φως της δημοσιότητας σε μεγάλο βαθμό την δράση της αστυνομίας, των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και την έρευνα της δικαιοσύνης και τόνισε πως οι τουρκικές αρχές έχουν στα χέρια τους περισσότερα έγγραφα και πληροφορίες, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη βιασύνης.

Και σημείωσε πως είπε στον Σαουδάραβα πρίγκιπα του θρόνου ότι η σύλληψη των 18 υπόπτων, θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, όπως γνωστοποίησε σήμερα μία πηγή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών. Ωστόσο, δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, μεταξύ των δύο υπουργών.

Ρωσία: Δεν υπάρχει εμπλοκή της βασιλικής οικογένειας στη δολοφονία Κασόγκι

Από την πλευρά της, η Ρωσία δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τις δηλώσεις του βασιλιά και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας ότι η βασιλική οικογένεια δεν εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Κανείς δεν θα πρέπει να έχει λόγους να μην τους πιστεύει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη σήμερα, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο χαιρετίζει τις έρευνες για τη δολοφονία.

Κοινή ευρωπαϊκή θέση για τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία ζητούν Γερμανία-Αυστρία

Όσον αφορά στη γερμανική κυβέρνηση, αυτή δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ενεργήσει ενάντια στις πεποιθήσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πρέπει να συνεχίσει να είναι δυνατή η επιχειρηματική δραστηριότητα με την Τουρκία, όπως δήλωσε, σχετικά, σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να μην υπάρξει αστάθεια στην Τουρκία, πρόσθεσε ο Αλτμάιερ σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δίκτυο Deutschlandfunk (DLF) κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, στην οποία συνοδευόταν από αντιπροσωπεία εκπροσώπων των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Υπερασπίστηκα τα συμφέροντα των γερμανικών εταιρειών εδώ που δηλώνουν: Άισθανόμαστε ανασφαλείς στις δραστηριότητές μας στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός χαιρέτισε την πρόταση της Αυστρίας για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση στις εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Να σημειώσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην παραδίδει όπλα στην Σαουδική Αραβία προς το παρόν.

Σαουδάραβας εισαγγελέας: Προμελετημένη η δολοφονία Κασόγκι

Όσον αφορά στη Σαουδική Αραβία, εντύπωση προκαλεί πως ο αρμόδιος Σαουδάραβας εισαγγελέας ανακοίνωσε χθες ότι η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μήνα ήταν προμελετημένη, ανατρέποντας προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις του Ριάντ ότι η δολοφονία του δεν ήταν εκ προμελέτης.