Η Αμαλ Χουσάιν, ενα 7χρονο κορίτσι από την Υεμένη, φωτογραφία του οποίου δημοσίευσαν οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα αναγάγοντάς το σε σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, πέθανε χθες, όπως ανέφερε την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα.

Η Αμαλ πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων στη χώρα χθες. «Η καρδιά μου έχει ραγίσει», δήλωσε η Μάριαμ Αλι, μητέρα του κοριτσιού και πρόσθεσε:

«Η Αμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο φωτογράφος Τάιλερ Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Αμαλ ήταν «δύσκολη» όμως επίσης και «σημαντική».

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη», εξήγησε ο φωτογράφος.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ» οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Facebook είχε μπλοκάρει την ανάρτηση των Νιου Γιορκ Τάιμς με τη φωτογραφία της της Αμάλ Χουσάιν.

Δείτε την παρακάτω συλλογή φωτογραφιών-Προσοχή σκληρές εικονες: