Ξεκίνησε ως ένα αστείο μεταξύ εφήβων. Σαν μια πρόκληση θάρρους. Τι κακό μπορεί να σου συμβεί, άλλωστε, τρώγοντας ένα μικρό έντομο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα γυμνοσάλιαγκα; Το πολύ-πολύ να αηδιάσεις, κάτι που γι’ αυτές τις ηλικίες είναι πολύ ηπιότερο από το να αντιμετωπίσεις την καζούρα της παρέας. 

Έτσι, ο Αυστραλός έφηβος, Σαμ Μπάλαρντ, άρπαξε το γλιτσερό ζωύφιο και το κατάπιε. Πώς μπορούσε να φανταστεί ότι ο συγκεκριμένος γυμνοσάλιαγκας είχε προσβληθεί από ένα δυνητικά θανατηφόρο σκουλήκι που τελικά θα τον έβαζε σε κώμα που κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο, θα παρέλυε το σώμα του και θα τον οδηγούσε στον θάνατο;

Το 2010, ο 19χρονος Σαμ, ένας ατίθασος αθλητής του ράγκμπι περνούσε ένα βράδυ οινοποσίας με τους συνομήλικους φίλους του, όταν ένας γυμνοσάλιαγκας άρχισε να σέρνεται στην αυλή του σπιτιού ενός από την εφηβική παρέα.

Όπως μεταδίδει το CNN, λίγο αφότου ο Σαμ κατάπιε το γυμνοσάλιαγκα παραπονέθηκε για έντονο πόνο στα πόδια του και αδυναμία.

Οι γονείς του ανησυχούσαν πως ο 19χρονος μπορεί να είχε προσβληθεί από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μιας και ο πατέρας του Σαμ έπασχε κι αυτός από τη νόσο. 

Ωστόσο, οι γιατροί ήταν κατηγορηματικοί πως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Οι γιατροί ανακάλυψαν πως ο Σαμ είχε αναπτύξει μια ασθένεια των πνευμόνων. Αίτιο ήταν παράσιτα που προσβάλλουν τους πνεύμονες των αρουραίων και μετά εξέρχονται στο περιβάλλον με τα περιττώματά τους.

Στη συνέχεια ένα σκουλήκι, ένα σαλιγκάρι ή στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας γυμνοσάλιαγκας έρχεται σ’ επαφή με τις ακαθαρσίες και προσβάλλεται από τα παράσιτα.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους αρουραίους, στους ανθρώπους τα συγκεκριμένα παράσιτα δεν «βρίσκουν» την έξοδο μέσω του πεπτικού συστήματος, αλλά κατευθύνονται στον εγκέφαλο. 

Αποτέλεσμα είναι η ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα, μια πάθηση που προσβάλλει τις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτής της ασθένειας έχουν συνήθως ήπιες συνέπειες. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Σαμ, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές βλάβες.

Λίγο μετά τη διάγνωση, ο Σαμ έπεσε σε κώμα, όπου και παρέμεινε για 420 ημέρες. Ξύπνησε παράλυτος, δεν μπορούσε να φάει ή να κινηθεί. Απαιτούσε 24ωρη φροντίδα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Πριν από μία εβδομάδα ο Σαμ πέθανε, έπειτα 8 χρόνια μάχης με τη νόσο, για ένα εφηβικό αστείο.
 

Δείτε βίντεο και φωτό: