Το κινεζικό πυρηνικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20, έχει προκαλέσει πολύ συζήτηση γύρω του, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει. Ωστόσο, φημολογείται πως έχει σημειώσει τόση σημαντική πρόοδο στην εξέλιξή του, ώστε να λέγεται ότι μέσα στο 2019 πρόκειται να συμμετάσχει μέχρι και σε στρατιωτική παρέλαση.

Κι ενώ η Κίνα τονίζει πως το μυστηριώδες τζετ αποτελεί την απάντηση στο πυρηνικό σκέλος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται πως το Πεκίνο έχει στο νου του μια διαφορετικού είδους στρατιωτική αποστολή για το H-20. Μια αποστολή πιο πιθανή από έναν δύσκολα πραγματοποιήσιμο πυρηνικό πόλεμο.

Αν και όσα γνωρίζουμε για το εναέριο κινεζικό υπερφρούριο περιορίζεται μόνο στις υπάρχουσες «καλλιτεχνικές» απεικονίσεις του, ας ξεκινήσουμε με όσα ήδη ξέρουμε γι’ αυτό.

Η Κίνα περιγράφει το H-20 ως το «νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος για μεγάλες αποστάσεις», το οποίο βάσει των πιο πρόσφατων εικόνων θα έχει σχεδιασμό πτερύγων τύπου «δέλτα».

Σύμφωνα με μια σχετική περιγραφή του από τους «Asia Times», το Η-20 έχει ως τελικό του στόχο «επιχειρησιακό εύρος 12.000 χλμ, με 20 τόνους ωφέλιμο φορτίο, πυρηνικών ή συμβατικών όπλων».

«Ο σχεδιασμός πτήσης με μεγάλες πτέρυγες ... είναι ένας από τους λίγους τύπους αεροδυναμικού σχεδίου που είναι σε θέση να επιτυγχάνει την απόλυτη απόκρυψη stealth», δήλωσε στο Business Insider ο ειδικός εμπειρογνώμονας, Τζάστιν Μπρονκ.

Μόνο ένα έθνος στη γη διαθέτει ένα τόσο μεγάλο βομβαρδιστικό, και αυτό είναι οι ΗΠΑ. Αλλά το B-2 δεν έχει εκτοξεύσει ποτέ μια πυρηνική βόμβα, αντ 'αυτού χρησιμοποιήθηκε ως ένας μυστικός μεταφορέας χιλιάδων τόνων συμβατικών βομβών.

Σύμφωνα με τον Λόρενς Τρέβενχαμ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών της Κίνας, ο οποίος συνεργάζεται και με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αυτό σκοπεύει να κάνει και η Κίνα με το H-20.

«Βλέπω το H-20 ως ένα ακριβό αντικαταστάτη του H-6», δήλωσε ο Τρέβενχαμ.

Όπως επεσήμανε, μέχρι σήμερα το Η-6 δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εκπαιδευτικές πτήσεις φέροντας πυρηνικές βόμβες. Τα υποβρύχια της Κίνας που φέρουν πυρηνικούς πυραύλους δεν έλαβαν ποτέ οδηγίες για περιπολίες με πυρηνικό οπλισμό. Σύμφωνα με τον Τρέβενχαμ, οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δεν φυλάσσονται στην κορυφή των διηπειρωτικών πυραύλων, αλλά ξεχωριστά.

Και υπάρχει ένας απλός λόγος για όλα αυτά, σύμφωνα με τον Τρέβενχαμ: Τα πυρηνικά όπλα είναι δαπανηρά και ένας αμοιβαίος πυρηνικός πόλεμος δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Αντ 'αυτού,  συμβατικοί πόλεμοι συμβαίνουν και μάλιστα διαρκώς.

Από την πλευρά του, και ο Μπρονκ συμφωνεί με τα παραπάνω. «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της ικανότητας  της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας να διαθέτει αεροσκάφη του τύπου του αμερικανικού B-2, θα ήταν η ικανότητα να πλήττει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ξένες στρατιωτικές βάσεις όπως εκείνες του Γκουάμ και της Καντάνα.

Μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Aegis και THAAD στο Γκουάμ και τις ιαπωνικές βάσεις της, οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για τους κινεζικούς πυραύλους. 

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει την κατάλληλη αεράμυνα εναντίον ενός stealth βομβαρδιστικού όπως λέγεται ότι θα είναι το κινεζικό τζετ H-20.

Αντί των άλλων ιπτάμενων πυρηνικών αποτρεπτικών μέσων, τα οποία ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν ξοδεύοντας τόνους χρημάτων ενώ ελπίζουν να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ποτέ, το κινεζικό H-20 μοιάζει περισσότερο με ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος έτοιμο να πολεμήσει και στους συμβατικούς πολέμους.