Ένα από τα αναπηρικά αμαξίδια, αυτό που χρησιμοποιούσε κατά τη δεκαετία του 1980 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, του Bρετανού φυσικομαθηματικού Στίβεν Χόκινγκ, πουλήθηκε σε online δημοπρασία του οίκου Κρίστις έναντι 340 χιλ. ευρώ, ενώ ένα από τα πέντε αντίγραφα του διδακτορικού του από το 1965, υπογεγραμμένο από τον ίδιο έφερε 671 χιλ. ευρώ.

Συνολικά, δημοπρατήθηκαν 52 προσωπικά αντικείμενα του Χόκινγκ, ο οποίος είχε πεθάνει τον Μάρτιο σε ηλικία 76 ετών, και συγκεντρώθηκαν 2,67 εκατ. ευρώ (1,82 εκατ. λίρες), κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν».

Οι τιμές κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα του αναμενομένου. Για παράδειγμα, το διδακτορικό του με θέμα «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων» αναμενόταν να «πιάσει» 150.000 λίρες, αλλά η τελική τιμή ήταν σχεδόν τετραπλάσια.

Πουλήθηκαν, επίσης, μια σειρά από μετάλλια, βραβεία και επιστημονικές εργασίες του Χόκινγκ, βιβλία και γράμματα της βιβλιοθήκης του από άλλους επιστήμονες (Νεύτωνα, Δαρβίνο, Αϊνστάιν κ.α.), καθώς και ένα υπογεγραμμένο από τον ίδιο αντίτυπο του βιβλίου του «Ένα σύντομο Χρονικό του Χρόνου» που έπιασε 68.750 λίρες, πολύ περισσότερες από τις 3.000 λίρες του καταλόγου της δημοπρασίας. 

Μεταξύ των αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν, υπήρχε κι ένα αντίτυπο του σεναρίου της σειράς κινουμένων σχεδίων «Simpsons» για την «εμφάνιση» του καθηγητή σε κάποιο επεισόδιο.

Τα έσοδα της δημοπρασίας θα δοθούν στο νεοσύστατο Ίδρυμα Στίβεν Χόκινγκ και στην Ένωση Ασθενών με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα, την ασθένεια από την οποία έπασχε ο ίδιος και τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Δείτε τις φωτό: