Για πρώτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μια στρατιώτης κατόρθωσε να περάσει την αξιολόγηση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. Μ' αυτόν τον τρόπο έγινε η πρώτη γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα να φορέσει τον περίφημο «πράσινο μπερέ», όπως μεταδίδει το CNN.

Το όνομα της στρατιωτίνας, εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν οι ειδικές δυνάμεις, κρατήθηκε μυστικό, ενώ στο επόμενο στάδιο της εκπαίδευσης της θα λάβει μέρος σε ειδικό σχολείο εκπαίδευσης (Special Forces Qualification Course), όπως τόνισε ο αντισυνταγματάρχης, Λόρεν Μπάιμερ.

Τα «πράσινα μπερέ» ειδικεύονται στο ασύμμετρο πόλεμο, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και στην εσωτερική άμυνα των ΗΠΑ κατά διεθνών απειλών.

«Είμαστε περήφανοι για όλους τους υποψηφίους που έλαβαν μέρος στην διαδικασία επιλογής και επιλέχθηκαν για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν τον πράσινο μπερέ. Είναι πολιτική μας να μην δημοσιοποιούμε τα ονόματα των μελών μας, καθώς οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων λαμβάνουν μέρος σε αποστολές ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποφοιτήσουν», τόνισε ο Μπάιμερ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, η διαδικασία επιλογής έχει διάρκεια 24 ημερών, δοκιμάζοντας στα όρια την πνευματική και φυσική αντοχή των υποψηφίων προς επιλογή στρατιωτών. Αρκετές γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν την δοκιμασία ουδέτερης επιλογής φύλου, από τον Ιανουάριο του 2016.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ άρχισε να δέχεται γυναίκες για όλες τις μάχιμες θέσεις από τον Ιανουάριο του 2016, επιβεβαίωσε ο Μπάιμερ.

Η επιτυχία της γυναίκας στρατιώτη για την επιλογή της από τις ειδικές δυνάμεις, ακολουθεί σχετική δήλωση που είχε κάνει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζιμ Μάτις τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία επιλογής γυναικών σε μάχιμους ρόλους τελούσε υπό εξέταση, με δεδομένο το μικρό δείγμα συμμετοχής.

«Πρόκειται για μία πολιτική η οποία προϋπήρχε και μέχρι σήμερα το δείγμα είναι τόσο μικρό, που δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μάτις.

Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσπαθούσε να δώσει «κάθε ευκαιρία επιτυχίας στο πρόγραμμα αυτό. Μέχρι σήμερα δεν είναι δεκάδες, οι συμμετοχές είναι λίγες», τόνισε τότε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 2017, οι πρώτες τρεις γυναίκες τοποθετήθηκαν στο Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών στο 1ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος των Πεζοναυτών στην Βόρεια Καρολίνα.