Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αψηφά τα αιτήματα να παραιτηθεί, καθώς μάχεται να κρατήσει τον έλεγχο της κατακερματισμένης της κυβέρνησης αρκετό διάστημα, ώστε να παραδώσει μια συμφωνία για το Brexit, που ήδη έχει προκαλέσει την οργή σε  όλο το πολιτικό φάσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εντωμεταξύ, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP προειδοποίησε πως η κυβερνητική συμφωνία και η στήριξη προς τους Τόρις αίρεται, εκτός κι αν η Τερέζα Μέι παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Εξάλλου, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε χθες, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, από την εταιρεία Sky Data για το Sky News, πάνω από τους μισούς Βρετανούς πολίτες (54%) δεν επιθυμούν ένα Brexit και είναι υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος (55%).

Παρ' όλ' αυτά, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, επειδή οι πολίτες περιμένουν από εκείνη να τελεσφορήσει το αίτημα που εξέφρασαν με την ψήφο τους το 2016 να αφήσουν την Ένωση με ένα συντεταγμένο τρόπο.

Ωστόσο, η Βρετανή πρωθυπουργός έχει ενώπιόν της μια μεγάλη μάχη εναντίον αντιπάλων της και εντός του Συντηρητικού κόμματος και ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια επίσημη αμφισβήτηση της εξουσίας της, εντός των προσεχών ημερών.

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί και η Μέι εξαναγκαστεί σε αποχώρηση, γράφει ο Bloomberg, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα απέχει μόλις τέσσερις μήνες από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή ένωση, χωρίς ούτε ίχνος συμφωνίας για τους όρους του «διαζυγίου», βαθαίνοντας την πολιτική κρίση και με τον κίνδυνο οι αγορές και η οικονομία να εισέρθουν σε περιδίνηση. 

«Ηγεσία είναι να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις, όχι τις εύκολες» δήλωσε η Τερέζα Μέι σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες βράδυ.

«Η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το DUP για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη», διεμήνυσε το βορειοϊρλανδικό κόμμα, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα Τέλεγκραφ επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.