Οι κανόνες δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σήμερα η Κομισιόν, αναφορικά με τη φυγή του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, στην Ουγγαρία.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, τόνισε πως η Κομισιόν είναι απολύτως ενήμερη για την υπόθεση Γκρούεφσκι, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί περαιτέρω σχολιασμό των δικαστικών διαδικασιών στη γείτονα χώρα.

«Το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες», σημείωσε η Κασίγιαντσιτς. 

«Η Επιτροπή αναμένει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δράσουν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους σχετικούς κανόνες», πρόσεθεσε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η δικαστική διαδικασία δεν θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Να υπενθυμίσουμε πως ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομες υποκλοπές.

Σύμφωνα με σχετικες πληροφορίες, ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.