«Οι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν ούτε να πλησιάσουν τα Ίμια, χάρη στη στρατιωτική βάση ραντάρ που έχτισαν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στο νησί Τσαβούς», γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων IHA κι αναπαράγουν αρκετά τουρκικά ΜΜΕ.

«Οι παράκτιες δυνάμεις της Τουρκίας παρακολουθούν την περιοχή επί 24ωρου βάσεως κι έτσι δεν πετά τίποτα», σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο, κάνοντας λόγο για μια πρωτόγνωρη «σιωπή στα βράχια των Ιμίων». Σιωπή που επικρατεί για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, οπότε και ξεκίνησε η ελληνοτουρική ένταση στις βραχονησίδες.

Τα προηγούμενα χρόνια, τα ελληνικά στρατεύματα μάς είχαν συνηθίσει στις καθημερινές προκλήσεις, αλλά χάρη στη στρατιωτική βάση με ραντάρ που χτίστηκε στο νησί Τσαβούς, που απέχει 1,5 μίλια από Ίμια, οι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν πλέον να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, γράφει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι Έλληνες στρατιώτες έχουν να φανούν στην περιοχή περίπου 3 μήνες οπότε κι ολοκληρώθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο κι απλά παρακολουθούν τους βράχους των Ιμίων από την Κάλυμνο. Ενώ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο μια ομάδα ακτοφυλακής βρίσκεται σε διαρκή 24ωρη υπηρεσία, προκειμένου να εμποδίσει τις παράνομες ροές μεταναστών.