Ακλόνητη χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να γνώριζε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Θα μπορούσε ο πρίγκιπας (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) να είχε γνώση αυτού του τραγικού γεγονότος, ίσως ναι, ίσως και όχι!», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ίσως να μην μάθουμε ποτέ όλα τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μας είναι με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ακλόνητος εταίρος της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση ακύρωσης στρατιωτικών συμβολαίων με το Ριάντ, υπογραμμίζοντας: «Αν βλακωδώς ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα επωφεληθούν τεράστια».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο οι κοινοί στόχοι των δύο χωρών που καθιστούν στρατηγικής σημασίας τη συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είναι: η καταπολέμηση του ιρανικού κοινού εχθρού, η μάχη ενάντια στην «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», η αγορά αμερικανικών όπλων, η σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου, του οποίου το Ριάντ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ που διατηρεί ήπια στάση όσον αφορά στις τυχόν ευθύνες του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη δολοφονία Κασόγκι, μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, επιθυμούν την επιβολή περισσότερων τιμωρητικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Κατανοώ ότι μέλη του Κογκρέσου επιθυμούν να πάνε προς μια άλλη κατεύθυνση, για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Είναι ελεύθεροι να το πράξουν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

«Θα λάβω υπόψη όλες τις ιδέες που θα μου υποβληθούν, αλλά μόνο αν αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με την απόλυτη ασφάλεια της Αμερικής», κατέληξε.