Παράδειγμα προς αποφυγή αποτέλεσε η Ελλάδα στη χθεσινή ομιλία του Ματέο Σαλβίνι στο συνέδριο της Λέγκας για τις επικείμενες ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε πως είναι ο άνθρωπος που πρόκειται να διαφυλάξει το «όμορφο όνειρο της Ευρώπης», που κινδυνεύει να χαθεί.

«Ρωτήστε τους Έλληνες, όπως τους Γάλλους αυτές τις μέρες, ή τους Ιταλούς και τους Ισπανούς ανέργους σε τι μετατράπηκε το ευρωπαϊκό όνειρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ματέο Σαλβίνι σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA. 

Στόχος μας, υποστήριξε, είναι η αλλαγή «από τα μέσα, η αποκατάσταση του αίματος στις φλέβες μιας Ευρώπης που έχει γίνει αρτηριοσκληρωτική, την οποία επί δεκαετίες έχουν διαχειριστεί οι ίδιοι κομματικοί σχηματισμοί και τα ίδια πρόσωπα».

Όπως υποστήριξε ο Σαλβίνι, «στόχος μας είναι να εισέλθουμε σε αυτά τα θεσμικά όργανα για να δώσουμε νέα ζωή σε ένα όνειρο, το Ευρωπαϊκό πρότζεκτ».

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα του ιταλού υπουργού Εσωτερικών έχει συμμαχήσει με άλλες ευρωσκεπτικιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις όπως το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνικός Συναγερμός.

Την υποστήριξή τους στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για συμβιβαστική λύση με την ΕΕ στο θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού εξέφρασαν, εξάλλου, με κοινό ανακοινωθέν τους οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο.