Συζητήσεις διάρκειας 5 ημερών ξεκινούν σήμερα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενόψει της καθοριστικής ψηφορορίας στις 11 Δεκέμβρη για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, που κατέθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Να σημειώσουμε πως πριν από την έναρξη των συζητήσεων, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί στη βουλή ψηφοφορία (καταφρόνησης) για το κατά πόσο η κυβέρνηση παραβίασε τους κανόνες του κοινοβουλίου μη δημοσιοποιώντας το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε μόνο μία περίληψη της νομικής συμβουλής και υποστήριξε ότι κάτι περισσότερο δεν θα ανταποκρινόταν στα εθνικά συμφέροντα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, που την κατηγόρησαν για υποκρισία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν, εξάλλου, ότι θα πρέπει να έχουν γνώση του πλήρους περιεχομένου της νομικής συμβουλής πριν αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι την συμφωνία αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία, το κοινοβούλιο θα πρέπει να «εγκρίνει» τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης και της πολιτικής συμφωνίας για την μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή τους, ενώ μπορούν να γίνουν μέχρι έξι τροποποιήσεις - αλλαγές στο υπό συζήτηση κείμενο της συμφωνίας. Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ίσως απαιτηθεί, πριν από την τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία, να προηγηθούν ψηφοφορίες για τις τροποποιήσεις.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της σήμερα με τίτλο «Το backstop θα είναι επ αόριστον» στην χθεσινή ομιλία του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Τζέφρι Κοξ στο κοινοβούλιο, ενώ επικαλείται την γνώμη του ότι πρόκειται για «ένα υπολογισμένο ρίσκο» που αξίζει να πάρουμε.

Η «Guardian» αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τίτλο «Υπουργοί σε κίνδυνο αναστολής» και υποστηρίζει ότι ο κ.Κοξ θα μπορούσε να χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την συμφωνία αποχώρησης, εάν αντιμετωπιστεί με περιφρόνηση από τη Βουλή για την απόφαση να μην εκδώσει το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής. Η «Independent» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Η Μέι αντιμέτωπη με δήλωση περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης».

Εξάλλου, όπως ανέφερε ένας ανώτερος σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να να εγκαταλείψει μονομερώς τη διαδικασία του άρθρου 50, δίνοντας έτσι μια σημαντική ώθηση στους αγωνιστές κατά του Brexit.

Συγκεκριμένα, ο Campos Sánchez-Bordona δήλωσε ότι πιστεύει ότι η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει το άρθρο 50 χωρίς να απαιτείται επίσημη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Στην επίσημη τοποθέτηση του, ο Sánchez-Bordona δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι Βρετανοί βουλευτές να γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν τη διαδικασία Brexit, απορρίπτοντας την θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το ζήτημα ήταν υποθετικό.

Η κυβέρνηση της Μέι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμειναν ότι η διαδικασία Brexit θα μπορούσε να σταματήσει μόνο με ομόφωνη συμφωνία, παρόλο που οι συνθήκες της ΕΕ δεν ανέφεραν το πώς θα μπορούσε να αποσυρθεί μια αίτηση του άρθρου 50.

Η άποψη του Sánchez-Bordona είναι μια σημαντική ώθηση για μια ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών, υπό την ηγεσία του Άντι Γουάιτμαν, οι οποίοι ξεκίνησαν νομική δράση το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.