«Ο αεροδιάδρομος του Gatwick είναι ανοιχτός και ένας περιορισμένος αριθμός πτήσεων είναι προγραμματισμένες για προσγείωση και απογείωση», σημειώνει το αεροδρόμιο του Λονδίνου στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, twitter, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, έπειτα από 32 ώρες ταλαιπωρίας για χιλιάδες επιβάτες, εξαιτίας των χωρίς άδεια πτήσεων drone στον αερολιμένα, που είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις.

«Το αεροδρόμιο του Gatwick εξακολουθεί να συμβουλεύει τους επιβάτες να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους μέσω της αεροπορικής τους εταιρείας πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο, καθώς οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις θα έχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις», συνεχίζει το αεροδρόμιο στο twitter.

Χαρακτηριστικό του χάους που επικράτησε από εχθές είναι πως πολλές βρετανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν σήμερα με πρωτοσέλιδο τη συγκεκριμένη είδηση και το γεγονός ότι ο χειριστής ή χειριστές των drone που προκάλεσαν το χάος δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, παρέμεινε κλειστό από το βράδυ της Τετάρτης, όταν δύο drones εντοπίστηκαν να πετούν στην περιοχή. Οι πτήσεις διεκόπησαν για έξι ώρες, από τις 9 το βράδυ, το αεροδρόμιο ανοιξε ξανά για περίπου 45 λεπτά, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει ξανά στις 3:45 μετά τα μεσάνυχτα, (τοπική ώρα). Λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, το αεροδρόμιο του Gatwick πόσταρε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter πως οι πτήσεις παραμένουν καθηλωμένες, ενημερώνοντας τους επιβάτες να μην ξεκινούν για τον αερολιμένα, προτού ενημερωθούν αναφορικά με την πτήση τους από τις αεροπορικές εταιρείες. Το τελευταίο drone εθεάθη γύρω στις 14:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Έκτοτε, έχει προκληθεί χάος καθώς 110.000 επιβάτες επρόκειτο να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο αυτό, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα γκισέ των πληροφοριών οι επιβάτες σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων. 

Οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους. «Κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τον χειριστή, το μη επανδρωμένο εξαφανίζεται. Όταν σκεφτόμαστε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο, εμφανίζεται και πάλι», εξήγησε ο Τζάστιν Μπάρτενσο, ένας υπεύθυνος της τοπικής αστυνομίας.

Σήμερα Παρασκευή, το αεροδρόμιο ξανάνοιξε, αλλά η ταλαιπωρία για τους επιβάτες παραμένει, καθώς θα πραγματοποιηθούν ορισμένες μόνο από τις προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ αναμένονται εκτεταμένες καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, αλλά και ακυρώσεις πτήσεων.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: