Η McDonald’s ηττήθηκε σε μια σύγχρονη μάχη «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», αναφορικά με το εμπορικό σήμα του διάσημου μπέργκερ της, «Big Mac», από μια μικρή εταιρεία γρήγορου φαγητού από την Ιρλανδία με το όνομα Supermac’s.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποφάσισε ότι ο αμερικανικός κολοσσός δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του «Big Mac» καθώς και του προθέματος «Mc» στην Ευρώπη, μετά την προσπάθεια της McDonald’s να εμποδίσει την επέκταση του ιρλανδικού ανταγωνιστή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Supermac’s έχει 116 καταστήματα, όλα στην Ιρλανδία. Ιδρύθηκε το 1978, ένα χρόνο αφότου η McDonald’s άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ιρλανδία. Όσον αφορά στον αριθμό των καταστημάτων, η ιρλανδική εταιρεία έχει μόλις το 0,3% της Αμερικανίδας «συναδέλφου» της.

Η McDonald’s έφερε για πρώτη φορά το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας το 2017, όταν Supermac’s προσπάθησε να λάβει έγκριση να ανοίξει καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη.

Η αμερικανική φίρμα ισχυρίστηκε ότι η επέκταση των Ιρλανδών θα ετύγχανε ενός άδικου πλεονεκτήματος έναντι του μοναδικού χαρακτήρα και της φήμης της McDonald’s, του Big Mac και των ετικετών με το πρόθεμα «Mc».

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία κατείχε το εμπορικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το περίφημο μπέργκερ της από το 1996. Όμως, τον Απρίλη του 2017 η Supermac’s αμφισβήτησε το το εμπορικό σήμα της αμερικανικής εταιρείας, αφού σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα σήμα μπορεί να ανακληθεί εφόσον δεν έχει κατοχυρωθεί για αποκλειστική χρήση.

 

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας απεφάνθη ότι η McDonald’s δεν είχε κατοχυρώσει την αποκλειστικότητα χρήσης για τα εν λόγω εμπορικά σήματα για τα αγαθά ή υπηρεσίες στα οποία αφορούσαν.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι Ιρλανδοί μπορούν πλέον να ανοίξουν καταστήματα στην Ευρώπη, κάνοντας χρήση της επωνυμίας τους χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η απόφαση, άλλωστε, επιτρέπει και σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της McDonald’s, να κάνουν χρήση το όνομα «Big Mac» εντός της ΕΕ. Να σημειώσουμε πως η Supermac’s δεν διαθέτει προϊόν με την επωνυμία «Big Mac».