Ισπανία και Γαλλία, σχεδόν ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν σε αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό προέδρο στη Βενεζουέλα, αν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, είπε οτι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει «δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές "μέσα σε 8 ημέρες".

Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής, να συμφωνήσουν για να εκδόσουν μια νέα "κοινή διακήρυξη" για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο. Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν "πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του".

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει από χθες ότι η χώρα του "δεν θα μείνει άπραγη" γιατί θέλει να αναληφθεί δράση "για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα".