«Σοκ» και «θλίψη» εξέφρασε το Βατικανό για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

«Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

«Σοκαρισμένος  από τις εικόνες της πυρκαγιάς που καταστρέφει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι «οι σκέψεις του είναι με τον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση» καθώς οι φλόγες καταστρέφουν ένα «μοναδικό κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και δεσπόζει στο Παρίσι από τον 14ο αιώνα».

Την ίδια ώρα η Unesco ανέφερε ότι στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων.

Η Νοτρ Νταμ συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

«Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.