«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». Η αστυνομία άρχισε να ανακρίνει τους εργάτες που εμπλέκονταν στην ανακαίνιση.

Ο εισαγγελέας εξήγησε ότι υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς».

«Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία», συνέχισε ο Ετζ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν πάνω από 400 πυροσβέστες. Η πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση του βέλους του κωδωνοστασίου και της οροφής του καθεδρικού ηλικίας 800 ετών.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 14 ώρες ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε.

Οι επιβλητικοί πύργοι της Παναγίας των Παρισίων όπως επίσης και οι εξωτερικοί τοίχοι στέκονται , ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του καθεδρικού μέχρι τουλάχιστον οι ειδικοί να σιγουρευτούν πως οι πέτρινοι τοίχοι άντεξαν τη θερμότητα και το κτίσμα είναι δομικά στερεό.

Τα τελευταία χρόνια ο καθεδρικός ναός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης ενώ η γαλλική κυβέρνηση δήλωνε πως δεν μπορούσε να αναλάβει το κόστος. Κάθε χρόνο δίδονταν δύο εκατομμύρια ευρώ για να γίνονται τα βασικά προκειμένου ο ναός να μην... καταρρεύσει, αλλά με το πέρασμα των χρόνων ο αριθμός των εργασιών μεγάλωνε δραματικά.

Το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε. Επίσης ζημιές υπέστη το κεντρικό εκκλησιαστικό όργανο του καθεδρικού ναού

Το βράδυ της Τρίτης Παριζιάνοι έψαλαν έξω από τον φλεγόμενο ναό το «Άβε Μαρία» για να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματά τους.

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε βοήθεια από όλους προκειμένου να αναστηλωθεί η Παναγία των Παρισίων.

Πρώτοι ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του ήταν ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH και ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering. Ο πρώτος ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 200 εκατ. και ο δεύτερος 100 εκατ. ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης, ενώ βοήθεια ανακοίνωσαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια, δεσμεύτηκε να… ανταποδώσει τη βοήθεια. Ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσέφερε επίσης βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.