Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στη δημοσίευση του αθωωτικού πορίσματος Μάλερ για την ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016, ήταν μια θριαμβευτική ανάρτηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα δεν έχει αρκετά επιβαρυντικά για τον πρόεδρος των ΗΠΑ, στοιχεία. 

Αντίθετα, σύμφωνα με το πόρισμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε σε αρκετές περιπτώσεις είτε να απομακρύνει τον Ρόμπερ Μάλερ από την έρευνα, είτε να βάλει «τρικλοποδιές» στην ίδια την έρευνα. Ο Μάλερ και η επιτροπή του, δεν αθωώνει σε καμία περίπτωση τον Αμερικανό πρόεδρο για την περίπτωση της παρακώλυσης Δικαιοσύνης, παρά στέλνει την υπόθεση στο Κογκρέσο, ώστε να αποφασίσει εκείνο.

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά δέκα περιστατικά παραθέτει στο πόρισμά του ο Μάλερ, σχετικά με τις προσπάθειες παρακώλυσης, από την πλευρά του Τραμπ. Στο πόρισμα των 440 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα, με διεγραμμένα διαβαθμισμένα κομμάτια, ο Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται – σύμφωνα με τις καταθέσεις – να λέει στους συνεργάτες του στο άκουσμα του διορισμού του Ρόμπερτ Μάλερ ως επικεφαλής της επιτροπής «Θεέ μου. Αυτό είναι φριχτό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Την γ#$^*αμε!». Αμέσως μετά στράφηκε στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης τους, κατηγορώντας τον πως δεν τον προστάτευσε. 

Αργότερα και πάλι σύμφωνα με το πόρισμα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να δίνει εντολή στον επικεφαλής του νομικού γραφείου του Λευκού Οίκου, να κάνει τα πάντα για να απομακρυνθεί από την έρευνα ο Μάλερ. Ο Ντον ΜακΓκαν, δεν υπάκουσε στην εντολή και αποφάσισε να παραιτηθεί. Ακόμα ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται ότι «απέλυσε» τον διευθυντή του FBI ο οποίος δεν δέχτηκε να δηλώσει δημόσια πως ο πρόεδρος «δεν ερευνάται»