Ο εφιάλτης -πιθανότατα έργο βομβιστών αυτοκτονίας- συνεχίστηκε αργότερα με νέα έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Ντεϊουάλα, νότιο προάστιο του Κολόμπο, προκαλώντας δύο θανάτους, καθώς και μία όγδοη επίθεση στην Ορουγκονταουάτα, βόρειο προάστιο του Κολόμπο.

Η τελευταία αυτή έκρηξη έγινε από καμικάζι σε κτίριο της Ορουγκονταουάτα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 207 νεκρούς από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα των καθολικών και σε τρία ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με τις αρχές μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και 35 ξένοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας Πορτογάλος.

Ο Υπουργός εξωτερικών της Σρι Λάνκα είπε ότι τουλάχιστον πέντε από τα θύματα είναι Βρετανοί πολίτες. 

Οι εκατοντάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί μαζικά σε νοσοκομεία.

Το υπουργείο Άμυνας και οι στρατιωτικές αρχές της Σρι Λάνκα αποφάσισαν να επιβάλουν προσωρινή «απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα», σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Ruwan Wijewardene.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιθέσεις είναι έργο θρησκευτικών εξτερμιστών και οι αρχές έχουν εντοπίσει τους ενόχους.

Στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στο Κολόμπο, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

Η κυβέρνηση επίσης μπλόκαρε την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων (Facebook, WhatsApp κ.ά.) προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών» σε σχέση με τις επιθέσεις.

Οι δύο από τις πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. Αλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.

Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεια, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand Colombo.

Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο.

Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βοβμιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.