Εκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, με τη συμμετοχή να εκτιμάται ότι κυμάνθηκε, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η συμμετοχή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν στο 39,71%, ενώ αναμένονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. 

Στον δεύτερο γύρο της 5ης Μαΐου αναμένεται να περάσουν ο προτεινόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πεντάροσκι και η υποστηριζόμενη από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, επίσης πανεπιστημιακός, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Κρίσιμο το ποσοστό συμμετοχής

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατο και έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Όπως όμως και στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι και τώρα, ο εφιάλτης της αποχής πλανάται επάνω από το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, μιας και εάν η προσέλευση που καταγραφεί δεν ξεπερνά το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, θα ακυρώσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και οι Προεδρικές εκλογές θα αναβάλλονταν για έξι μήνες.

Αυτό θα μεταφράζονταν ως πλήγμα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές, ενώ «κερδισμένη» θα έβγαινε η αλβανική μειονότητα, καθώς βάσει Συντάγματος, χρέη Προέδρου θα εκτελούσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, που προέρχεται από εκεί.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η υποψήφια του VMRO επέκρινε έντονα τη συμφωνία των Πρεσπών σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διευκρίνισε πως εάν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας θα σεβαστεί το νέο Σύνταγμα και θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).

Ο Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί πως εάν ο υποψήφιος που υποστηρίζει ηττηθεί, θα ξεκινήσει διαδικασίες για πρόωρες εκλογές. Πάντως οι μέχρι στιγμής μετρήσεις, αποτυπώνουν ένα ισχνό προβάδισμα του Στέβο Πενταρόφσκι με 28% έναντι 24% της βασικής του αντιπάλου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ενώ ο Μπλέριμ Ρέκα αποσπά ένα ποσοστό κοντά στο 12%.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης Ζάεφ είναι να πάρει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Ιούνιο, ενδεχόμενο που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί εάν χώρες όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία, εμμείνουν στις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει εδώ καιρό. Εξυπακούεται ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.