Το Ναυτικό των ΗΠΑ εκπονεί νέες οδηγίες για τους πιλότους και το λοιπό προσωπικό για όταν αναφέρουν συναντήσεις με «αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας», ένα σημαντικό νέο βήμα στη δημιουργία μιας επίσημης διαδικασίας συλλογής και ανάλυσης των ανεξήγητων παρατηρήσεων.

Η κίνηση που έγινε γνωστή την Τετάρτη αποτελεί αντίδραση σε μια σειρά παρατηρήσεων άγνωστων, ιδιαίτερα προηγμένων αεροσκαφών που παρεμβαίνουν στις πτήσεις του Ναυτικού και σε άλλους ευαίσθητους στρατιωτικούς σχηματισμούς και εγκαταστάσεις, λέει η υπηρεσία.

«Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για μη εξουσιοδοτημένα ή / και μη αναγνωρισμένα αεροσκάφη που εισέρχονται σε διάφορα στρατιωτικά ελεγχόμενα σημεία και καθορίζουν τον εναέριο χώρο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό σε επίσημη δήλωσή του απαντώντας σε ερωτήσεις του POLITICO. «Το Ναυτικό και η [Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ] λαμβάνει αυτές τις αναφορές πολύ σοβαρά και διερευνά κάθε έκθεση».

«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας», πρόσθεσε η δήλωση, «το Πολεμικό Ναυτικό ενημερώνει και επισημοποιεί τη διαδικασία με την οποία μπορούν να γίνουν αναφορές για τυχόν τέτοιες πιθανολογούμενες εισβολές στις αρμόδιες αρχές. Ένα νέο μήνυμα προς το στόλο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα για την αναφορά είναι στο σχέδιο.»

Για να είναι σαφές, το Πολεμικό Ναυτικό δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι οι ναυτικοί του συναντούν ξένα διαστημόπλοια. Αλλά αναγνωρίζει ότι υπήρχαν αρκετές παράξενες αεροφωτογραφίες από αξιόπιστο και άρτια καταρτισμένο στρατιωτικό προσωπικό, που πρέπει να καταγράφονται στο επίσημο αρχείο και να μελετούνται - αντί να απορρίπτονται ως κάποια φαινόμενα από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.