Είναι η πρώτη φορά από το 1950 που στην Ταϊλάνδη γίνεται η τριήμερη τελετή, αφού τελευταίος είχε στεφτεί ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

Η τελετή του Σαββάτου ήταν αφιερωμένη στο «ντεβαράζα», δηλαδή στο να μεταμορφώσει τον νεό βασιλιά σε ενσάρκωση των θεών – και η ώρα έναρξης ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) - επιλέχθηκε βάσει των άστρων.

Η τελετή είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και έγινε παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσα Σουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι παντρεύτηκε.

Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι’, ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782.

Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

Παντρεύτηκε την επικεφαλής της προσωπικής του φρουράς

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι παντρεύτηκε τη σύντροφό του, στρατηγό Σουτίντα Βατζιραλόνγκορν.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε έγινε ο γάμος του 66χρονου βασιλιά με τη 40χρονη πρώην αεροσυνοδό στην οποία τα τελευταία χρόνια είχε ανατεθεί η διοίκηση της προσωπικής φρουράς του Βατζιραλόνγκορν, όταν ακόμη ήταν πρίγκιπας διάδοχος.

Ορισμένοι αναλυτές και ξένα μέσα ενημέρωσης είκαζαν ότι η Σουτίντα συνδεόταν ρομαντικά με τον βασιλιά, όμως το παλάτι ουδέποτε παραδέχτηκε ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ τους. Ο βασιλιάς την προήγαγε στον βαθμό του στρατηγού τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ της απένειμε και τον βασιλικό τίτλο «Τανμπουγίνγκ», που είναι αντίστοιχος της «Λαίδης».

Η Σουτίντα είναι η τέταρτη σύζυγος του βασιλιά. Με την τρίτη, τη Σριράσμι, την οποία είχε παντρευτεί κρυφά το 2001, χώρισε το 2014.