Ως έναν Ευρωπαίο πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τον νεοεκλεγή Στέβο Πεντάροφσκι, τονίζοντας ότι η πρόοδος στη γειτονική χώρα θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Από την πλευρά του,  ο 56χρονος Πενταρόφσκι τόνισε πως θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών για τον οποίο οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα ντρέπονται. Με την σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκλογική αναμέτρηση αποφασίσαμε να πάμε μπροστά. Αυτή είναι νίκη της πλειοψηφίας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο νέος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Στέβο Πεντάροφσκι, έλαβε 51.83% , ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO – DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφάλισε το 44,57%.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι υποστηρίχτηκε στις εκλογές αυτές από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αντίπαλος του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το VMRO – DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον χθεσινό 2ο γύρο των προεκλογικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 3,56% και η συμμετοχή ήταν 46,44%, κάτι που σημαίνει ότι εκπληρώθηκε ο όρος που απαιτούταν (προσέλευση άνω του 40%), προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.