Το Sukhoi Superjet 100 της Aeroflot είχε απογειωθεί το απόγευμα της Κυριακής από το αεροδρόμιο  Σερεμέτιεβο με προορισμό το Μουρμάνσκ στη βόρεια Ρωσία.

Μισή ώρα μετά την απογείωση, ο πιλότος ανέφερε πρόβλημα και ζήτησε να επιστρέψει στο Σερεμέτιεβο.

Κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης το αεροσκάφος αναπήδησε αρκετές φορές στο έδαφος και η άτρακτος έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 41 από τους 81 επιβαίνοντες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο παιδιά.

Εξετάζεται αν χτυπήθηκε από κεραυνό

Τα «μαύρα» κουτιά του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί ενώ η Επιτροπή Ερευνών καλείται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Μαρτυρίες επιβατών που γλίτωσαν αναφέρουν πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό.

«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνοαναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο πιλότος του αεροπλάνου, Ντένις Εβντοκίμοφ φαίνεται πως στηρίζει την άποψη πως το αεροπλάνο δέχτηκε χτύπημα από κεραυνό. Μίλησε στο κανάλι Baza στο Telegram για μια λάμψη κι έναν δυνατό θόρυβο λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση της αναγκαστικής προσγείωσης στο Σερεμέτιεβο. Εξαιτίας του χτυπήματος από τον κεραυνό κόπηκε και η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.