Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε άμεσα την έναρξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Νότρ Νταμ και κατά την ανακοίνωση του διαγωνισμού, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, είπε ότι το νέο κωδωνοστάσιο θα πρέπει να αντανακλά τις προκλήσεις αλλά και τις τεχνικές της σύγχρονης εποχής.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές υπέβαλαν τις ιδέες τους για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η Νοτρ Νταμ. Το domain.com.au παρουσιάζει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που κατατέθηκαν.

Studio Fuksas

Το Studio Fuksas είναι μια ιταλική αρχιτεκτονική εταιρεία και το συγκεκριμένο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων είναι ιδέα των ιδρυτών της Μασιμιλιάνο και Ντοριάνα Φούκσας. Η πρότασή τους για το περίφημο βέλος του ιστορικού καθεδρικού ναού θυμίζει το γαλλικά κρύσταλλα Μπακαρά.

Τόσο η οροφή όσο και το βέλος της Νοτρ Νταμ είναι φωτισμένα διαχέοντας μια μπλε λάμψη στον ναό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Studio, ελπίζουν ότι το όραμά τους «θα αποτελέσει φάρο ελπίδας για το μέλλον».

Mathieu Lehanneur

Η ανατρεπτική πρόταση του Γάλλου σχεδιαστή Mathieu Lehanneur αντικαθιστά το αρχικό βέλος του ναού με ένα χρυσό αντίγραφο της φωτιάς που το κατέστρεψε.

Ο Lehanneur, μιλώντας για την πρόταση που κατέθεσε τόνισε: «Μου αρέσει αυτή η ιδέα μιας στιγμής που “πάγωσε” την ιστορία να παραμείνει για αιώνες. Για μένα, είναι ένας τρόπος να αποτυπωθεί η καταστροφή και να μετατραπεί σε τέχνη».

Ο Mathieu Lehanneur είναι ο επικεφαλής σχεδιαστής τηλεφώνων της Huawei από το 2015.

Vizumatelier

Το στούντιο Vizumatelier της Σλοβακίας πρότεινε ένα εντυπωσιακό σχέδιο που περιλαμβάνει μια ακτίνα φωτός που ξεκινά από την κορυφή του καθεδρικού ναού και φτάνει ως τον ουρανό. Σε ανάρτησή της στο Instagram η εταιρεία περιγράφει το σχέδιο ως ένα «φωτεινό στέμμα που [συνδέει] τον ουρανό με τη γη».

Το σχέδιο είναι μια αναφορά στους ιστορικούς λόγους που η Νοτρ Νταμ είχε το περίφημο βέλος. Σύμφωνα με το Vizumatelier, «Στους Γοτθικούς χρόνους οι χτίστες προσπαθούν να φτάσουν στον ουρανό, ο Le Duc το δοκίμασε και τον 19ο αιώνα. Τώρα είναι δυνατό να συμβεί».

Studio NAB

Η πρόταση του γαλλικού Studio NAB, σε μια πιο περιβαλλοντική προσέγγιση, είναι να μετατραπεί η οροφή του καθεδρικού ναού σε ένα τεράστιο θερμοκήπιο διατηρώντας παράλληλα τις αρχικές διαστάσεις. Τα καμένα ξύλινα ερείπια της Παναγίας των Παρισίων θα μετατραπούν σε «γλάστρες» για τη χλωρίδα που θα φιλοξενηθεί στο προσφάτως ανακαινισμένο εσωτερικό του ναού και το βέλος θα στεγάσει κυψέλες».

Godart + Roussel Architectes

Το γαλλικό στούντιο προτείνει ένα μεγάλο ξύλινο βέλος με μυτερό τελείωμα. Η οροφή του καθεδρικού ναού θα είναι κατασκευασμένη από γυαλί και χάλυβα, και θα περιλαμβάνει διάδρομο, στον οποίο θα μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει απολαμβάνοντας τη θέα στην πόλη.