Έτσι, η εκκένωση του Sukhoi Superjet 100 της Aeroflot έγινε πιο δύσκολη και οι περισσότεροι επιβάτες οικονομικής θέσης έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο «24tv».

Η αεροσυνοδός της πτήσης, Τατιάνα Κασατκίνα, δήλωσε στη βρετανική Sun ότι κλώτσησε την πόρτα του αεροσκάφους για να ανοίξει και ότι έσπρωχνε τους επιβάτες -επειδή καθυστερούσαν παίρνοντας τις αποσκευές τους-, σηκώνοντας τους από τον γιακά, προς την έξοδο κινδύνου.

«Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε, άρχισε αμέσως η εκκένωση. Η φωτιά ήταν ορατή. Όλοι φώναζαν ότι πήραμε φωτιά, αλλά δεν υπήρχε φωτιά μέσα στην καμπίνα εκείνη τη στιγμή. Κλώτσησα την πόρτα και έσπρωξα τους επιβάτες για να μην καθυστερούν την εκκένωση. Για να κάνουν γρήγορα τους τράβαγα από τον γιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά η αεροσυνοδός.

Εξετάζεται αν χτυπήθηκε από κεραυνό

Τα «μαύρα» κουτιά του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί ενώ η Επιτροπή Ερευνών καλείται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Μαρτυρίες επιβατών που γλίτωσαν αναφέρουν πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό. «Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες, ο Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από τον φόβο. Το αεροπλάνοαναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», είπε ένας άλλος επιβάτης, ο Πιοτρ Εγκόροφ στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

Ο πιλότος του αεροπλάνου, Ντένις Εβντοκίμοφ φαίνεται πως στηρίζει την άποψη πως το αεροπλάνο δέχτηκε χτύπημα από κεραυνό. Μίλησε στο κανάλι Baza στο Telegram για μια λάμψη κι έναν δυνατό θόρυβο λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η επιχείρηση της αναγκαστικής προσγείωσης στο Σερεμέτιεβο. Εξαιτίας του χτυπήματος από τον κεραυνό κόπηκε και η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.