Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, ελονοσία και καρκίνους που προκαλούνται από τις συνθήκες διαβίωσής τους κοντά σε χώρους απόρριψης αποβλήτων και πλαστικών.

Η έκθεση διεξήχθη από τη διεθνή υπηρεσία ανακούφισης και ανάπτυξης Tearfund, παράλληλα με το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Μελετών, το WasteAid και τη φιλανθρωπική οργάνωση Fauna & Flora International (FFI).

Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, αντιπρόεδρος της FFI, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή είναι από τις πρώτες που υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης όχι μόνο στην άγρια ​​φύση αλλά και στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα των ημερών μας όχι μόνο για την «υγεία» του πλανήτη μας, αλλά και για την ευημερία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν συλλέγουν τα σκουπίδια τους, οδηγώντας σε συσσώρευση αποβλήτων σε ποταμούς που προκαλούν πλημμύρες και εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων.

Πολλοί προσπαθούν να απαλλαγούν από τα απόβλητα καίγοντάς τα αλλά αυτό προκαλεί επικίνδυνες αναθυμιάσεις, λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η έκθεση καλεί πολυεθνικές εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Nestlé, η PepsiCo και η Unilever να αλλάξουν θεμελιωδώς τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να δεσμευτούν να αναφέρουν τον αριθμό πλαστικών ειδών μιας χρήσης που διανέμουν στις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020 και να υποχρεωθούν να τις μειώσουν στο μισό έως το 2025 .

Πηγή: skynews