Ο κ. Ντάνκαν είπε,  μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να γίνονται γεωτρήσεις.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, καθώς προκλήθηκε πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στην Κύπρο, 

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε δημοσιογράφους, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο ΥΠΕΞ για να γίνουν διαβήματα, ενώ ο κ. Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει μέσω του Ύπατου Αρμοστή επιστολή στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε έξω από το Προεδρικό.

Ήξεις αφήξεις από το Foreign Office

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το Foreign Office εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία επιχείρησε να κάνει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του σερ Άλαν Ντάνκαν.

Τελικά ουσιαστικά στήριξε τη θέση του επαναλαβάνοντας: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

 

Πηγές: sigmalive.com, Φιλελεύθερος