Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ορόσημο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, κατέστρεψε τον πυργίσκο και τη στέγη και πολλές αρχιτεκτονικές εταιρείες κλήθηκαν να καταθέσουν σχέδια και ιδέες για την ανοικοδόμηση της.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπε προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για αρχιτέκτονες για την ανοικοδόμηση του κτηρίου μετά από ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Φιλίπε δήλωσε ότι ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να «δώσει στην Notre Dame μια αίσθηση ότι βρίσκεται κοντά στις τεχνικές και τις προκλήσεις της εποχής μας».

Ορισμένες προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά οι αρχιτέκτονες της Ulf Mejergren (UMA) έχουν καταρτίσει σχέδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την οργή των πιο... παραδοσιακών, που θέλουν τον καθεδρικό ναό του 12ου αιώνα να χτιστεί με τον τρόπο που ήταν πριν την πυρκαγιά.

Η ιδέα της εταιρείας από τη Στοκχόλμη είναι μια μεγάλη διασταυρούμενη πισίνα που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της οροφής.

Η UMA είπε στο Guardian: «Ένας καθεδρικός ναός δεν είναι κατά τη γνώμη μας ένα απομονωμένο μέρος στον αστικό ιστό. Ανήκει στην πόλη και στους ανθρώπους ».

Αυτή είναι μία από τις πολλές ιδέες που έχουν υποβληθεί.

Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut υπέβαλε τα καινοτόμα σχέδια του για την ανακατασκευή του διάσημου καθεδρικού ναού, σε ένα σύγχρονο οικολογικό κτίριο.

Τα εκπληκτικά σχέδια του αρχιτέκτονα προβλέπουν ο καθεδρικός ναός στο Παρίσι να γίνει αυτάρκης, παρέχοντας περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει.

Ο κ. Callebaut είπε ότι αυτό θα γίνει μέσω ενός ειδικού γυαλιού, το οποίο θα απορροφάει το φως και θα το χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτήσει το κτήριο.

Προσθέτει ότι η ενέργεια που θα απομένει θα μπορούσε να διανεμηθεί ξανά στα κοντινά κτήρια δωρεάν, ενώ  θα μπορούσε να πραγματοποιείται και λαϊκή αγορά κάθε βδομάδα έξω από τον καθεδρικό ναό για τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται εκεί.

Τα σχέδια έχουν τώρα υποβληθεί στη γαλλική κυβέρνηση.

Περιγράφοντας τον φουτουριστικό του σχεδιασμό, ο κ. Callebaut δήλωσε: «Καθώς αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την ανασυγκρότηση της Notre Dame, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορούμε να συνοψίσουμε αρχιτεκτονικά την ανθρώπινη νοημοσύνη της εποχής μας και να απεικονίσουμε τις προοπτικές του καθολικισμού.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τους αρχιτέκτονες Studio NAB, οι οποίοι κατέθεσαν την ιδέα της μετατροπής της κατεστραμμένης οροφής σε ένα γιγάντιο θερμοκήπιο.

Θα περιλαμβάνει επίσης ένα μελισσοκομείο για να στεγάσει τις 180.000 περίπου μέλισσες που επέζησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.