Το τεράστιο ηφαίστειο κάτω από το πάρκο Yellowstone των ΗΠΑ έχει εκραγεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του πλανήτη Γη.

Η πρώτη έλαβε χώρα πριν από 2,1 εκατ. χρόνια, η δεύτερη πριν από 1,2 εκατ. χρόνια και τελευταία πριν από 640.000 χρόνια.

Η επόμενη έκρηξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν συμβεί, ίσως, κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 5 δισ. ανθρώπους, μιας και τα θύματα δεν θα περιοριστούν μόνο στην Αμερικανική Ήπειρο. Η τέφρα από την έκρηξη θα προκαλέσει πυρηνικό χειμώνα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες στους πληθυσμούς, στην χλωρίδα και την πανίδα. Οι δε ΗΠΑ απλά θα εξαφανιστούν από τον παγκόσμιο χάρτη.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν επιστήμονες, η καλδέρα του ηφαιστείου στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στο Γουαϊόμινγκ είναι από καιρό «ώριμη» για μια έκρηξη, ενώ την τελευταία διετία έχουν πυκνώσει τα ανησυχητικά δείγματα. «Προβλέπω ότι μια έκρηξη σαν κι αυτή που συνέβη πριν από 640.000 χρόνια θα καταστρέψει τα περισσότερα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών», λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Ζάμπα.

Ειδικότερα, μια τεράστια έκρηξη στο ηφαίστειο του Yellowstone θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της θερμοκρασίας παγκοσμίως από την έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα και τα νέφη αερίων που θα σκέπαζαν τον ουρανό.
«Τα ηφαιστειακά υλικά που θα εκτοξεύονταν θα κάλυπταν τα πάντα σε ακτίνα 500 χλμ σχηματίζοντας στρώμα πάχους ενός μέτρου. Και λόγω της εκτίναξης τέφρας και της εκπομπής αερίων ή μονοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα θα γινόμασταν μάρτυρες μιας σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας. Υπολογίζω ότι λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής περίπου πέντε δισ. άνθρωποι θα πέθαιναν από την πείνα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τις σχετικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων, οι αρχές των ΗΠΑ, σε ενδεχόμενο επικείμενης έκρηξης, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική εκκένωση του πληθυσμού.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια εκκένωση του πληθυσμού. Ωστόσο, από τη στιγμή που μιλούμε για ένα ολόκληρο έθνος -και μάλιστα πολύ μεγάλο- τότε θα έπρεπε να μετακινηθεί σε άλλη ήπειρο», είπε.

«Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν και πρέπει να τις παρατηρούμε με απίστευτη ταπεινότητα».

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: