Στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου προχώρησε σήμερα το κοινοβούλιο της Ταϊβάν, κάνοντας τη νησιωτική χώρα το πρώτο μέρος στην Ασία που προχωρά σ' αυτό το βήμα, δύο χρόνια μετά τη σχετική ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι Ταϊβανέζοι βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να «συνάπτουν αποκλειστικές, μόνιμες ενώσεις» καθώς και ένα άρθρο που τους επιτρέπει να ζητούν την εγγραφή αυτών των ενώσεων στο «μητρώο γάμων».

Βουλευτές επιθυμούσαν να αντικατασταθεί στο νομοσχέδιο η «γάμος» με τη λέξη «ένωση» προκειμένου να καθησυχαστούν οι πιο συντηρητικοί όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου Κόλας Γιοτάκα. 

«Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Η ιστορική τους κίνηση θα βοηθήσει την κοινωνία της Ταϊβάν να σημειώσει μεγάλη πρόοδο». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και τότε εξέδωσε   διορία στο κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία μέσα σε δύο χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις 24 Μαΐου του 2019. Παράλληλα διευκρίνισε ότι αν προχωρήσει το κοινοβούλιο στην έγκριση της νομοθεσίας, τότε ο γάμος για όλους θα τεθεί σε ισχύ ούτως ή άλλως.

Ωστόσο η αντιπολίτευση κινητοποιήθηκε διοργανώνοντας τον Νοέμβριο μια σειρά δημοψηφισμάτων στα οποία η πλειοψηφία απέρριψε την ιδέα ότι ο γάμος μπορεί να οριστεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει τώρα, δηλαδή ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, κάτι που μείωσε σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων είχαν συγκεντρωθεί σήμερα έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Ταϊπέι αναμένοντας την ιστορική ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: