Το θηλυκό αρκουδάκι ηλικίας δύο μηνών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χωριό το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά οι ντόπιοι, φοβούμενοι ότι η μητέρα του θα το αναζητούσε, της ώθησαν μακριά από το χωριό, να επιστρέψει στο δάσος.

Το επόμενο πρωί όμως, το αρκουδάκι επέστρεψε και οι κάτοικοι αποφάσισαν να αναλάβουν τη φροντίδα της και την ονόμασαν Άιντα!

«Όταν την είδαμε για πρώτη φορά, δεν μπορούσε να περπατήσει καλά και μάλλον λιμοκτονούσε. Της έδωσα λίγο γάλα και την έφερα εδώ στο σπίτι», λέει στο Reuters η Σίγια Μπέτσαρ. Εμφανώς πιο χαρούμενη αλλά ακόμα ασταθής, η Άιντα έτρεξε στην αυλή του σπιτιού της οικογένειας και μετά άφησε τη Σίγια και τον γιο της, Ζάκιρ, να την χαϊδέψουν.

Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι η μητέρα της Άιντα πιθανότατα σκοτώθηκε από λαθροκυνηγούς, οι οποίοι συχνά κυνηγούν τις καφέ αρκούδες, παραβιάζοντας το νόμο.

Χωρίς τη μητέρα της να την προστατεύει, η Άιντα δεν έχει πολλές πιθανότητες να επιβιώσει στην άγρια φύση και οι Μπέτσαρ συμφώνησαν (απρόθυμα) να μεταφερθεί στο ζωολογικό κήπο του Σεράγεβο, όπου μπορεί να λάβει την πιο εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζεται για να ξεναβρει τη δύναμή της.