Η ιταλική πόλη είχε δείξει τις προθέσεις της για περιορισμό των τουριστών ήδη από το Φεβρουάριο, όταν το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση να επιβληθεί «εισιτήριο» των 3 ευρώ για όσους κάνουν ημερήσιες εκδρομές στη Βενετία. Από την επόμενη χρονιά, η τιμή του εισιτηρίου θα αυξηθεί στα 6-10 ευρώ.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που επιβάλλει στο εξής το κεντροδεξιό δημοτικό συμβούλιο, πρόστιμα θα επιβάλλονται επίσης σε όσους πίνουν αλκοολούχα ποτέ έξω από τα μπαρ το βράδυ αλλά και στους τουρίστες που βουτούν στα κανάλια ή περπατούν γυμνόστηθοι ή με μπικίνι στους δρόμους της πόλης.

Η Βενετία υποδέχεται 25 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά μολονότι τα 14 εκατομμύρια μένουν στην πόλη μόνο για μία ημέρα προκαλείται συνωστισμός στα κανάλια, στα σοκάκια και γύρω από τις αναγεννησιακές εκκλησίες της πόλης. Οι μόνιμοι κάτοικοι, που από 175.000 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν μειωθεί στις 50.000 σήμερα, διαμαρτύρονται για την "εισβολή" των τουριστών και για το γεγονός ότι μετά καλούνται οι ίδιοι να "πληρώσουν τον λογαριασμό".

Με βάση τους νέους κανόνες, στις ιερόδουλες μπορεί να επιβάλονται πρόστιμα ύψους έως και 500 ευρώ για «κατάληψη δημόσιου χώρου». Στην περίπτωση που οι τουρίστες επιδεικνύουν ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, θα «διατάσσονται» να... εγκαταλείψουν την πόλη.