Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες το βράδυ ότι η συμφωνία για την παράδοση από τη Ρωσία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «S-400» έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι η Άγκυρα θα παράγει μαζί με τη Μόσχα το βελτιωμένο σύστημα «S-500», σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ,  η προγραμματισμένη αγορά της Τουρκίας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη Συμμαχία. Η Ουάσιγκτον λέει ότι τίθεται σε κίνδυνο η τουρκική συνεργασία στην κατασκευή  των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, επειδή το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατo με τα νατοϊκά συστήματα.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις  φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει μια τεχνική ανάλυση και διαπίστωσε ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. 

«Οι Αμερικανοί έστειλαν την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου, δείχνουν κάποια απροθυμία. Αλλά, αργά ή γρήγορα θα παραλάβουμε τα αεροσκάφη F-35, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην παραδοθούν σε εμάς», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Συγχρόνως το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέρει- σύμφωνα με την «Haberturk»- ότι η Τουρκία έχει στείλει εκατοντάδες μηχανικούς για την από κοινού παραγωγή των S-400 στη Ρωσία.

Δείτε τη συλλογή με τις φωτογραφίες: