Το σεξ, ως θέμα, έχει παραμείνει ως επί το πλείστον ένα θέμα… ταμπού στη Ρωσία από τη σοβιετική εποχή όπου οι συντηρητικές αξίες κυριαρχούσαν. Το ταμπού γύρω από το ζήτημα του παραμένουν ισχυρά, ακόμη και τρεις δεκαετίες μετά το τέλος της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους.

Ωστόσο, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη συστολή σχετικά με θέματα όπως η σεξουαλική ευχαρίστηση και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη χώρα «σεξουαλικά μαθήματα» μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, διαφημίσεων και γυναικείων περιοδικών

Γυναίκες όλων των ηλικιών «προπονούνται» από προπονητές σεξ για να απελευθερωθούν και αν μάθουν να μιλούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές επιθυμίες τους. Πολλοί σεξολόγοι και ψυχολόγοι δήλωσαν ότι αυτά τα μαθήματα δεν αποσκοπούσαν στη διδασκαλία τεχνικών σεξουαλικού περιεχομένου, αλλά μάλλον στην «βοήθεια των γυναικών στην κατανόηση των ψυχολογικών φραγμών που έχουν βυθιστεί στο κεφάλι τους», ανέφερε το AFP.

Στο παρελθόν, οι σοβιετικές αρχές προωθούσαν την ιδέα ότι «η σεξουαλική πράξη πρέπει να χρησιμεύει μόνο για αναπαραγωγή», ανέφερε η κοινωνιολόγος Yelena Kochkina στο AFP.

Πρόσθεσε ότι το ταμπού και ο φόβος εμπόδιζαν τα άτομα να μιλάνε για τη σεξουαλικότητα στα σχολεία και στο σπίτι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι εκτρώσεις στη Ρωσία ήταν οι υψηλότερες στον κόσμο, αλλά όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε το 1991, μια βιομηχανία σεξ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία με ένα ευρύ φάσμα ερωτικού περιεχομένου σε κασέτες, κινηματογράφους και περιοδικά. Αλλά η ξαφνική άνθηση προκάλεσε πολύ φόβο και απόρριψη και οι άνθρωποι τελικά στράφηκαν μακριά.

Ωστόσο, η αλλαγή ενέπνευσε πολλούς να παρακολουθήσουν μαθήματα σεξουαλικής εκπαίδευσης στη Μόσχα.

Τώρα, υπάρχει μια πραγματική ζήτηση για κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται με το σεξ, γεγονός που έχει οδηγήσει επίσης στην αύξηση του σεξ blogging σεξ στη Ρωσία, δήλωσε η Yelena Rydkina στο πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κοινωνιολόγοι και οι σεξολόγοι πιστεύουν ότι η έλλειψη πολιτικού διαλόγου έχει καταστήσει πιο ελκυστικά τα θέματα που σχετίζονται με το σεξ και οι Ρώσοι εκφράζουν τώρα ελεύθερα τα σεξουαλικά τους ζητήματα.

«Η οικειότητα θεωρείται μια μορφή απόδρασης από την επικίνδυνη πολιτική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να μιλάνε για το σεξ παρά για την πολιτική», δήλωσε ο κοινωνιολόγος Rogozin στο AFP.