Τα Νησιά Κόκος (γνωστά και ως Κίλινγκ), που αποτελούνται από δύο επίπεδες, κοραλλιογενείς ατόλες με συνολική έκταση 14,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 2,6 χιλιόμετρα ακτογραμμής, βρίσκονται στη μέση του πουθενά στον Ινδικό Ωκεανό, σε απόσταση 2.100 χιλιόμετρων από τη βορειοδυτική ακτή της Αυστραλίας.

Από την έρευνα του Πανεπιστημίου της Τασμανίας προέκυψε πως έχουν ξεβραστεί 414 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στα Κόκος.

Αν και σε αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα, που χαρακτηρίζεται ως «ο τελευταίος παρθένος παράδεισος της Αυστραλίας», ζουν μόνο περίπου 600 άνθρωποι, οι παραλίες του είναι γεμάτες με 414 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού.

Τα πλαστικά που βρέθηκαν ζύγιζαν 238 τόνους και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, 977.000 παπούτσια, κυρίως σαγιονάρες, και 373.000 οδοντόβουρτσες.

Από τα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, το 25% ταξινομήθηκε ως μιας χρήσης πλαστικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται καλαμάκια και σακούλες.

Στην πραγματικότητα, το 93% των πλαστικών που βρέθηκαν ήταν θαμμένο μέχρι 10 εκατοστά μέσα στην άμμο και το 60% των θαμμένων πλαστικών ήταν μικροπλαστικά μεγέθους δύο έως πέντε χιλιοστών. Αυτά τα τελευταία έχουν το τέλειο μέγεθος μπουκιάς, λόγος για τον οποίο τα ψάρια, τα καλαμάρια, τα πουλιά, ακόμη και οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να τα καταπιούν.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να σημειωθεί ότι ο τοπικός πληθυσμός των Νησιών Κόκος θα χρειαζόταν 4.000 χρόνια για να παραγάγει μια ποσότητα αποβλήτων ίση με αυτήν που ξεβράστηκε στις ακτές τους, εφόσον δεν κατάφερναν να βρουν έναν τρόπο ώστε να τα απορρίψουν σωστά.