Ο Σάναχαν επισήμανε τη σοβαρότητα των πληροφοριών που έχει η αμερικανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου, βομβαρδιστικών Β-52, αποβατικού σκάφους με αμφίβια οχήματα και συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, για να αντιμετωπίσουν υποτιθέμενες απειλές από την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Αναφερθήκαμε σε απειλές και αυτές ήταν επιθέσεις», είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες «πράξεις δολιοφθοράς» ενάντια σε τέσσερα πλοία στον Κόλπο, τις οποίες κατήγγειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα το βράδυ ότι το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με άμεση απειλή, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας είπε: «Υπάρχει κίνδυνος και διαχειριζόμαστε αυτόν τον κίνδυνο».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι απειλές που έχουμε εντοπίσει έχουν εξαφανιστεί. Η προσεκτική μας απάντηση, νομίζω, έδωσε στους Ιρανούς χρόνο να σκεφτούν. Απλά ελπίζω το Ιράν να ακούει. Είμαστε στην περιοχή για να αντιμετωπίσουμε πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι για να οδηγηθούμε σε πόλεμο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από απειλές που εξαπέλυσε νωρίτερα εναντίον του Ιράν «αφότου διαπίστωσε την ενότητα του ιρανικού λαού».

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν «δεν θα υποκύψει στις δυνάμεις εκφοβισμού».

«Νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το Ιράν, αλλά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο των κυρώσεων (των ΗΠΑ), η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αναπτύσσεται», δήλωσε. «Κάθε μέρα ξεκινά ένα νέο οικονομικό σχέδιο».

«Οι αμερικανικές κυρώσεις και η πίεση έχουν καταστήσει δυσκολότερη τη ζωή του ιρανικού λαού, αλλά δεν κατάφεραν να διαρρήξουν τη σταθερή μας στάση», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.