Ο Τζέιμι Όλιβερ φαίνεται πως προσπάθησε να «σώσει» την αυτοκρατορία του από την πτώχευση βάζοντας 13 εκατ. λίρες από τα δικά του προσωπικά χρήματα στην αλυσίδα εστιατορίων του, αλλά η περιουσία του  εξακολουθεί να φτάνει τις 100 εκατ. λίρες με πολυτελή αρχοντικά σπίτια και μια κερδοφόρα τηλεοπτική σταδιοδρομία.

Περίπου 1.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τα 22 από τα εστιατόρια του Όλιβερ που έκλεισαν, χθες το βράδυ. 

Όμως, έχει προκύψει ότι ο γνωστός σεφ άξίζει... χρυσάφι: Περίπου 100 εκατ. λίρες χάρη στην 22ετή τηλεοπτική σταδιοδρομία και τα πολυτελή σπίτια που διαθέτει αξίας 16 εκατομμυρίων λιρών.

Η καθαρή αξία της περιουσίας του έφτανε τα 240 εκατ. λίρες το 2014, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια έχασε περισσότερη από τη μισή στα εστιατόρια.

Οι προϋπολογισμοί για τις αλυσίδες εστιατορίων δεν είναι διαθέσιμοι, αλλά είναι γνωστό ότι έχει βάλει από την τσέπη του πολλά εκατομμύρια για τα εστιατόρια, ενώ  το 201, έχασε 71.5 εκατ. λίρες.

Το 2017, τα ιταλικά εστιατόρια του Όλιβερ έχασαν σχεδόν 20 εκατ. λίρες και αναγκάστηκε να κλείσει αρκετά από τα υποκαταστήματά του.

Όμως χρηματοδότησε τα εστιατόρια με 12,7 εκατ. λίρες το περασμένο έτος, καθώς έφτασε στην άκρη της χρεοκοπίας με χρέος που έφτασε τα 71,5 εκατ. και σήμαινε την απώλεια 600 θέσεων εργασίας.

 

 

Παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο σεφ ξόδεψε 6 εκατ. λίρες για ένα αρχοντικό στο Έσεξ του 16ου αιώνα σε κτήμα 70 στρεμμάτων με τη σύζυγο του Τζουλς και τα πέντε παιδιά τους.

Η αγορά αυτή ήρθε μόλις δύο χρόνια αφού το ζευγάρι ξόδεψε 8,9 εκατ. λίρες σε ένα διατηρητέο ​​κτήριο Grade II κοντά στο Hampstead Heath με επτά υπνοδωμάτια.

Στην... γειτονιά μένει η Κέιτ Μος, ενώ εκεί βρίσκεται και το σπίτι που έμενε ο Τζορτζ Μάικλ.

 

 

Οι προϋπολογισμοί δείχνουν ότι ο Όλιβερ είχε χωρίσει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία σε δύο μέρη - τη δουλειά των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων του που ανήκουν στην εταιρεία Jamie Oliver Holdings και του προβληματικού Jamie Oliver Restaurant Group.

Το 2017, η πρώτη εταιρεία κατέβαλε 3,8 εκατ. λίρες στους μετόχους της - εκ των οποίων 2,28 εκατομμύρια πέρασαν στον ίδιο και 1,52 εκατομμύρια στη σύζυγο του.

Πέρα από αυτό, ο γενικός διευθυντής - ο οποίος είναι ο ίδιος ο Όλιβερ - έλαβε μισθό 1 εκατ. λιρών

Η εντυπωσιακή αύξηση των μισθών σημαίνει ότι το ζευγάρι πήρε το σπίτι αξίας 4.8 εκατομμυρίων από την Jamie Oliver Holdings.

Συνολικά από το 2003, έχουν καταβληθεί 37,7 εκατ. λίρες από την εταιρεία - με επιπλέον 7,4 εκατ. ως αμοιβή στον διευθυντή.

Ο Όλιβερ ξεκίνησε την τηλεοπτική του καριέρα το 1997 με την εκπομπή «The Naked Chef» αφού εντοπίστηκε από ένα τηλεοπτικό συνεργείο ενώ εργαζόταν στο Riverside Cafe στο Hammersmith.

 

 

Από τότε, έχει δημοσιεύσει μια σειρά από βιβλία μαγειρικής, υπέγραψε 1.5 εκατομμύρια συμφωνία με την Sainsbury και εμφανίστηκε σε μια σειρά από άλλα μαγειρικά σόου.

Η κερδοφόρα τηλεοπτική του καριέρα τον κράτησε στο προσκήνιο και τον αντάμειψε με 50 εκατ. λίρες συνολικά.

Η πτώση της αυτοκρατορίας του

Δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα οικονομικά δεδομένα για την εταιρεία Jamie Oliver Restaurant Group - η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2017.

Επιβεβαιώθηκε χθες πως η εταιρεία Jamie's Italian Limited - η οποία περιλαμβάνει 23 ιταλικά εστιατόρια και 15 καταστήματα Barbecoa - έχει διορίσει την KPMG ως διαχειριστές.

Περίπου 1.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο και 22 εστιατόρια έκλεισαν, ένα τεράστιο πλήγμα για τον 43χρονο σεφ.

Μόνο τρία εστιατόρια θα παραμείνουν ανοιχτά βραχυπρόθεσμα - τα δύο ιταλικά εστιατόρια «Jamie's Iutalian» και «Jamie Oliver's Diner» , όλα με έδρα το αεροδρόμιο Gatwick.

 

 

Σε δήλωση του ο Όλιβερ είπε ότι αυτός και το προσωπικό «βάλαμε τις καρδιές και τις ψυχές μας στην επιχείρηση» και περιέγραψε τη πτώχευση ως μια «δύσκολη στιγμή για όλους».

Είπε: «Είμαι βαθιά λυπημένος από αυτό το αποτέλεσμα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό και τους προμηθευτές μας που έχουν βάλει την καρδιά και τις ψυχές τους σε αυτήν την επιχείρηση εδώ και πάνω από μία δεκαετία και εκτιμώ πόσο δύσκολο είναι αυτό για όλους.

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους πελάτες που μας απολάμβαναν και υποστήριζαν την τελευταία δεκαετία, ήταν πραγματικά χαρά που σας εξυπηρετούσαμε», είπε