«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συγκάλυψη» δήλωσε η Πελόζι.
Η δήλωση έγινε λίγο πριν η Πελόζι και άλλα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου συναντηθούν με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν ανάπτυξη των υποδομών.

Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά ψυχρό κλίμα και διήρκεσε μόλις 5 λεπτά. 

«Δεν κάνω συγκαλύψεις» δήλωσε στη συνέχεια -εμφανώς οργισμένος- ο Τραμπ από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

«Μπήκα στην αίθουσα και είπα στον γερουσιαστή (Τσακ) Σούμερ, στην πρόεδρο Πελόζι, θέλω να μιλήσω για έργα υποδομών. Θέλω να το κάνω περισσότερο από όσο θέλετε εσείς. Θα ήμουν πολύ καλός σε αυτό. Αλλά ξέρετε τι; Δεν γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γι' αυτό τελειώστε με αυτές τις ψεύτικες έρευνες» πρόσθεσε.

«Προσεύχομαι για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προσεύχομαι για τις ΗΠΑ» δήλωσε από την πλευρά της η Πελόζι. «Αν βλέπατε τι συνέβη στη συνάντηση του προέδρου με τους Δημοκρατικούς θα σας έπεφταν τα σαγόνια» είπε ο γερουσιαστής Σούμερ. 

Παραπομπή ή όχι;

Οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Βουλή και ο Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μια οξεία αντιπαράθεση, με αντικείμενο το κατά πόσο οι πρώτοι δικαιούνται να ερευνήσουν τις ενέργειές του. 

Ο πρόεδρος αρνείται να συνεργαστεί σε αλλεπάλληλες έρευνες που έχουν ξεκινήσει διάφορες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Οι έρευνες αυτές ποικίλλουν σε αντικείμενο: αφορούν από το αν ο Τραμπ παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης κατά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 μέχρι τα οικονομικά δεδομένα του ιδίου και των επιχειρήσεών του. 

Πάντως η Πελόζι και άλλοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί προσπαθούν επί μήνες να περιορίσουν τις φωνές των νεότερων συναδέλφων τους που ζητούν επίμονα να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής του προέδρου. 

Το αίτημα αυτό επανήλθε σήμερα, αφού ο πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν αγνόησε την κλήτευση της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων να καταθέσει ενώπιον της.

«Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τουλάχιστον η έναρξη της διαδικασίας παραπομπής θα μας έδινε τη δυνατότητα να φέρουμε μάρτυρες στο Κογκρέσο. Απλώς προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς θα φτάσουμε στην αλήθεια», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μαρκ Πόκαν.