Οι λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σημειώνουν άνοδο στις περισσότερες χώρες της Ένωσης και αυτή τη φορά ίσως προσπαθήσουν να σχηματίσουν ενιαία πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται στην πρώτη θέση, στη Γερμανία το AfD πέτυχε τον στόχο του με 10,5%, στην Ουγγαρία το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν κατήγαγε μεγάλη νίκη με 56% και στην Ιταλία η Λέγκα αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Με διψήφιες επιδόσεις στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα οικολογικά κόμματα κατέγραψαν μια ιστορική επιτυχία στις ευρωεκλογές. Το άλμα των γερμανών Πρασίνων στο 20,9% είναι εμβληματικό: το κόμμα διπλασίασε την επίδοσή του τού 2014. Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι τρίτοι με 12%. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, οι ομόλογοί τους βρίσκονται επίσης πάνω από το 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο Βέλγιο, αναμένονται σημαντικά ποσοστά. Οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να βρεθούν σε θέση ρυθμιστή για πρώτη φορά ή να έχουν λόγο στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ταυτότητα του προέδρου της.

Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής: Ανατρέποντας τα προγνωστικά οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι πήγαν μαζικά να ψηφίσουν. Η συμμετοχή θα φτάσει το 51% σε 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Με βάση την επίσημη εκτίμηση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 177 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 147, οι Φιλελεύθεροι 101, οι Πράσινοι 69, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 59, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (των Σαλβίνι και Λεπέν) 57, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 56, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 42, άλλα κόμματα 35 και οι μη εγγεγραμένοι 8.

Ακολουθούν στο φωτογραφικό αρχείο ενδεικτικά αποτελέσματα από χώρες της Ένωσης.