Οι ευρωσκεπτικιστές μπαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο ενισχυμένοι από ποτέ, με το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν να γιορτάζει μια μικρή, αλλά συμβολική νίκη επί του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Επίσης, σημειώθηκε μεγάλη επιτυχία στους Πράσινους σε όλη την Ευρώπη, καθώς από 50 ευρωβουλευτές που ανέδειξε το 2014 έφτασε περίπου τους 70 και σχεδόν διπλασίασε το αποτέλεσμά τους στη Γερμανία σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ξεπερνώντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη δεύτερη θέση με 22%.

Καθώς οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα κεντρώα κόμματα, τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις βασικές θέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σύνθεση του κοινοβουλίου θα χρησιμοποιηθεί από τους 28 αρχηγούς κρατών για να καθοδηγήσει την επιλογή αντικατάστασης τους για τον Γιούνκερ και τον ομόλογό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει βέτο σε κάθε επιλογή προέδρου της επιτροπής και στο σύνολο της νέας ομάδας επιτροπών.

«Νομίζω ότι κάποια περιθωριακά κόμματα θα είναι λιγότερο περιθωριακά απόψε», δήλωσε ο Γιούνκερ καθώς ψήφισε στο Λουξεμβούργο όπου ήταν πρωθυπουργός για 18 χρόνια.

Οι έδρες των κομμάτων

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αλλά από 221 έδρες σε 179.

Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζεται επίσης ηττημένη με τις έδρες της να μειώνονται από 191 σε 150, αφήνοντας τις δύο κύριες ομάδες να αναζητούν βοήθεια από τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) που συγκεντρώνει 107 έδρες, (και ενισχύθηκε από το En Marche του Μακρόν) και τους Πράσινους για να κάνουν μια σταθερή πλειοψηφία.

Η ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», ο οποίος συμπεριλαμβάνει ακροδεξιά κόμματα από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, εξασφαλίζει 58 έδρες, δηλαδή 18 περισσότερες από ό,τι πήρε πέντε χρόνια πριν. Η ομάδα «ENF», στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κόμμα Brexit, αύξησε τις προβλεπόμενες θέσεις από 48 σε 58.

Ενισχυμένη σημαντικά εμφανίστηκε και η ακροδεξιά ιταλική ένωση, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι, που κοντράρεται με το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ ως προς το ποιο θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στην Ευρωβουλή.

Μιλώντας στο Μιλάνο, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Γεννιέται μια νέα Ευρώπη. Είμαι υπερήφανος που η Λίγκα συμμετέχει σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή αναγέννηση».

Αποκλείει τους ακροδεξιούς ο Βέμπερ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα «συρρικνούμενο κέντρο», αλλά ότι δεν θα επιδιώξει την οικοδόμηση μιας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο με την ακροδεξιά.

«Για το EPP σήμερα το συναίσθημα δεν είναι μια νίκη, επειδή χάνουμε θέσεις», είπε. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε ευτυχείς γι 'αυτό, αλλά βλέπουμε επίσης ότι χάνουμε έδρες.»

Ο κ. Βέμπερ πρόσθεσε ότι οι Πράσινοι ήταν «οι νικητές» της νύχτας και θα ήταν ανοικτός σε συνομιλίες με τους ηγέτες τους και την ομάδα ALDE για την οικοδόμηση μιας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Ο συν-επικεφαλής των Πρασίνων, βουλευτής του Βελγίου Φίλιπ Λάμπερτς, δήλωσε: «Για να υπάρξει μια σταθερή πλειοψηφία σε αυτό το κοινοβούλιο, οι Πράσινοι είναι πλέον απαραίτητοι.»

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκάι Βερχοφστάντ, δήλωσε: «Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, τα δύο κλασικά κόμματα, οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί δεν θα έχουν πλέον πλειοψηφία. Κι αυτό σημαίνει ότι καμία σταθερή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν είναι δυνατή χωρίς τη βοήθεια, χωρίς τη συμμετοχή της νέας μας κεντρικής ομάδας».

Η προσέλευση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 άγγιξε το 50,95% - το υψηλότερο ποσοστό από το 1994 και το σπάσιμο μιας πτωτικής τάσης που παρατηρούταν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Το 2014 συμμετείχε το 42,6% του εκλογικού σώματος.

Όμως, η έκπληξη του αριθμού των ψηφοφόρων που κατέφυγαν στις κάλπες δεν οδήγησε σε επιτυχία για τα παραδοσιακά κόμματα των μεγάλων κρατών.

Συντριβή της Μέρκελ και του Μακρόν

Στη Γερμανία, τα μεγάλα κεντρώα κόμματα είχαν μια απογοητευτική νύχτα. Η χριστιανοδημοκρατική ένωση της Άνγκελα Μέρκελ έπεσε από το 35,3% των ψήφων το 2014 στο 28% και η κεντροαριστερή Σοσιαλδημοκρατική Ένωση αντιμετωπίζει τα χειρότερα ευρωπαϊκά αποτελέσματα στην ιστορία της, με ποσοστό 15,5% από 27,3% που είχε συγκεντρώσει πριν από πέντε χρόνια. Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) αύξησε οριακά τα ποσοστά του σε 10,5%.

Ενώ τα ισχυρά φιλοευρωπαϊκά κόμματα εξακολουθούν να κερδίζουν 493 από τις 751 έδρες στο κοινοβούλιο, η προσπάθεια του Μακρόν να αναδειχθεί σε «σωτήρα» της ΕΕ φαίνεται επίσης να έχει ανατραπεί.

Το Κόμμα Εθνικού Μετώπου της Λε Πεν εξασφάλισε περίπου το 24% των ψήφων, έναντι 22,5% για το En Marche του Γάλλου προέδρου.

Ο κ. Μακρόν αποκάλεσε τις εκλογές «τις πιο σημαντικές από το 1979», προειδοποιώντας ότι η ΕΕ αντιμετώπιζε «έναν υπαρξιακό κίνδυνο» από τους εθνικιστές που επιδιώκουν να διασπάσουν το μπλοκ.

Η επικεφαλής της λίστας των βουλευτών του En Marche, Ναταλί Λουζί, επέμεινε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο κοινοβούλιο"»

Το ισπανικό κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε μια εμφατική νίκη λαμβάνοντας 20 έδρες και 32,8% των ψήφων λιγότερο από ένα μήνα, μετά τις γενικές εκλογές. Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που συγκέντρωσε 24 θέσεις στις γενικές εκλογές, έφτασε στην πέμπτη θέση με τρεις έδρες και το 6,2% των ψήφων.