Το κόμμα Brexit μπορεί να θριάμβευσε στις ευρωπαϊκές εκλογές με σημαντικό μάλιστα ποσοστό, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν πως οι υποστηρικτές της παραμονής στην ευρωζώνη έχουν δικαίωμα να μιλούν για μια νικηφόρα εκλογική διαδικασία - κι ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν οποιοδήποτε δεύτερο δημοψήφισμα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγουν συμπεράσματα. Ο πιο απλός είναι να συγκρίνουμε ψήφους. Το κόμμα του Brexit πήρε 5.2 εκατ. ψήφους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από την άλλη πλευρά οι Φιλελεύθεροι με τους επίσης υπέρ της παραμονής Πράσινους προσέλκυσαν 3,4 εκατ. και 2 εκατ. ψήφους αντίστοιχα. Συνολικά δηλαδή βγαίνουν 142.000 ψήφους περισσότεροι στα 5.4 εκατ.

Μια δεύτερη μέθοδος είναι να πάρουμε όλα τα ποσοστά όλων των κομμάτων που είναι υπέρ του Brexit - το κόμμα του Φάρατζ, το Ukip και το DUP - και να το συγκρίνουμε ενάντια στα ποσοστά των κομμάτων που είναι υπέρ της παραμονής, την «Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου» και των Σκωτσέζων, Ουαλών και Ιρλανδών εθνικιστών. Αυτό δίνει 5,9 εκατομμύρια ψήφους στα κόμματα υπέρ του Brexit και 6,8 εκατομμύρια ψήφους στα κόμματα υπέρ της παραμονής, συμπεριλαμβανομένων 884,000 από τα SNP, Plaid, Sinn Fein και το Κόμμα Συμμαχίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ένα στενό προβάδισμα επικυρώνεται όταν ληφθούν υπόψη οι ψήφοι σε Συντηρητικούς κι Εργατικούς

Στις δύο πρώτες προσεγγίσεις δεν επιχειρείται να ληφθεί υπόψη ο συρρικνούμενος αριθμός των ποσοστών των Συντηρητικών και των Εργατικών, όπου μπορεί να υποστηριχθεί ότι και τα δύο μέρη διατηρούν κάποια στήριξη στο θέμα του Brexit. Αλλά ακόμα κι έτσι, η παραμονή φαίνεται να είναι μπροστά.

Διάφορες δημοσκοπήσεις έχουν καταλήξει με τη δική τους φόρμουλα για το πώς να υπολογίσουν εκείνους που πεισματικά έχουν κολλήσει στα παραδοσιακά δύο κύρια κόμματα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ντέμπορα Μάντισον της εταιρείας Britain Thinks δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών ήταν 80% υπέρ της αποχώρησης και η πλειοψηφία των Εργατικών ψηφοφόρων - 60% - υποστηρίζει την παραμονή.

Αυτό αποφέρει 2,1 εκατομμύρια περισσότερους ψήφους υπέρ του Brexit και 1,7 εκατομμύρια στην παραμονή, Προσθέτοντας αυτό στα σύνολα μέχρι στιγμής θα δημιουργούσε 8.1 εκατ. ψήφους για το Brexit και 8.7 εκατ. για την παραμονή στην ΕΕ.

Ή για να το θέσουμε με άλλο τρόπο: 47% υπέρ του Brexit και 50% υπέρ της παραμονής(ο αποκλεισμός μικρών με λιγότερο από 100.000 ψήφους σε εθνικό επίπεδο είναι ο λόγος για τον οποίο τα αριθμητικά στοιχεία δεν προστίθενται μέχρι το 100%): Υπέρ της παραμονής λοιπόν με 586.000 ψήφους.

Πηγή: Guradian.co.uk