Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «οι Τουρκοκύπριοι, έχουν το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, είναι ακόμη εκτεθειμένοι στο απάνθρωπο εμπάργκο και τις πιέσεις. Η δυτική Θράκη και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα ακόμη δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, όπως προβλέπονται στις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες».

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου μίλησε για τις «μουσουλμανικές κοινότητες και μειονότητες στη δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, εκτός των χωρών του ΟΙΔ» οι οποίες «βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και νέες αντιξοότητες».

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 29 Μαΐου, στην έκθεσή της για τα Δυτικά Βαλκάνια η Κομισιόν απέρριψε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ λόγω της πολιτικής που ακολουθεί τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για τις εντάσεις στο Αιγαίο.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν έντονη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί να δηλώνει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί άδικες επικρίσεις.

Η Τουρκία θα σημειώσει προσεκτικά την εποικοδομητική κριτική που υπάρχει στην έκθεση, δήλωσε ο Καϊμακτσί και πρόσθεσε πως η Άγκυρα περιμένει από τους Ευρωπαίους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη μάχη της εναντίον απειλών για την ασφάλειά της.