«Το αποτέλεσμα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του ηρακλείου καθήκοντος που αντιμετωπίζει τώρα το κόμμα της αριστεράς πριν από τις πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να ανακοινώσει εκλογές, τέσσερις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τη Νέα Δημοκρατία με το μεγάλο ποσοστό των 9,3 μονάδων - τη μεγαλύτερη διαφορά σε Ευρωεκλογές στην Ελλάδα» ανέφερε το κείμενο του Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  ο δεύτερος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή αναμένεται να ολοκληρώσει την ισοπέδωση του κόμματος.

Η ιστοσελίδα ανέφερε πως η διασπορά επίσης συμμετείχε στις Ευρωεκλογές και πιστεύεται πως καταψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του θέματος της Μακεδονίας.

«Παρά το γεγονός ότι επικροτήθηκε διεθνώς, η συμφωνία αλλαγής ονόματος επικρίθηκε από τους συντηρητικούς στο πλαίσιο συντονισμένων προσπαθειών να απευθυνθούν σε εθνικιστές ψηφοφόρους παγκοσμίως» ανέφερε το κείμενο.

Σημειώνεται επίσης πως παρότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «έτοιμος για τη μάχη» ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί ένα «θαύμα» για να κλείσει την ψαλίδα, αφού όπως επισημαίνεται έχασε 600.000 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2015.

«Όπως και οι προκάτοχοί του ο Τσίπρας αναγκάστηκε να επιβάλει τις ίδιες τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί κάποτε να καταργήσει σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την ενίσχυση της αφερέγγυας οικονομίας» ανέφερε ο Guardian σημειώνοντας πως «σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική μεσαία τάξη έχει υποστεί πλήγμα από τους φόρους που επεβλήθησαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης το οποίο διαπραγματεύθηκε το 2015, όταν ο Τσίπρας αποδέχτηκε πρωτοφανή δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 3,5%.».

«Ο Μητσοτάκης», αναφέρει το ρεπορταζ, «έχει δεσμευθεί να μειώσει και τα δύο».