Η Άντρεα Νάχλες, η οποία είναι επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Το SPD αρχικά σχεδίαζε να επανεξετάσει τη συνεργασία του με την κεντροδεξιά συμμαχία CDU-CSU της Μέρκελ το φθινόπωρο.

Ωστόσο, πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για ηγεσία την Τρίτη, η Νάχλες δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την θέση της τόσο ως αρχηγός κόμματος, όσο και ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Οι συζητήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα μου έδειξαν ότι η υποστήριξη που απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων μου δεν είναι πλέον εκεί», δήλωσε η Νάχλες.

Η 48χρονη είπε ότι ελπίζει ότι η παραίτησή της «θα ανοίξει το ενδεχόμενο η διαδοχή να μπορεί να πραγματοποιηθεί με τακτικό τρόπο».

Η Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας θα συνεχίσει το έργο της.

«Αυτό που θέλω να πω για την κυβέρνηση είναι ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας με όλη την σοβαρότητα και με μεγάλη ευθύνη», ανέφερε σε δήλωση προς τον Τύπο.

Ο Χάραλντ Κριστ, αναπληρωτής επικεφαλής του φόρουμ οικονομίας του ΕΕΠ, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η απόφαση της Νάχλες έθεσε σε σοβαρή αμφιβολία το μέλλον του συνασπισμού.

«Η Νάχλες υποστηρίζει την ύπαρξη του GroKo - του οποίου η σταθερότητα είναι πλέον αμφισβητήσιμη », δήλωσε, χρησιμοποιώντας τη γερμανική συντομογραφία για τον μεγάλο συνασπισμό.

Όσον αφορά τον διάδοχο της Νάχλες, από το CDU προέτρεψαν τον κεντροαριστερό εταίρο τους να μην θέσει σε κίνδυνο τον συνασπισμό.

«Η εντολή των ψηφοφόρων ισχύει για τέσσερα χρόνια και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εξασφαλίζουν σταθερότητα σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Bundestag και μέλος του CDU Χανς Πίτερ Φρίντριχ.

«Ένα πρώιμο τέλος του GroKo θα ωφελήσει μόνο τα πολιτικά περιθώρια.»

Το ίδιο το CDU της Μέρκελ προσπαθεί να κρατήσει τους ψηφοφόρους, αφού σημείωσε επίσης χαμηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές.