Πέντε πτώματα εντοπίστηκαν σήμερα σε βουνό στα ινδικά Ιμαλάια στη διάρκεια εναέριας έρευνας για τον εντοπισμό οκτώ ορειβατών που υπάρχουν φόβοι ότι παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τέσσερα πτώματα είναι ορατά μαζί και ένα πέμπτο λίγο πιο μακριά από τα άλλα» δήλωσε ο Βιτζάι Κουμάρ Τζογκντάντε, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος της κοντινής επαρχίας Πιτοραγκάρτ.

«Τέσσερα πτώματα είναι ορατά μαζί και ένα πέμπτο λίγο πιο μακριά από τα άλλα. Προσπαθούμε να περισυλλέξουμε τα πτώματα. Πιστεύουμε ότι τα άλλα τρία θα είναι εκεί κοντά», είπε.

Από την Παρασκευή οι αρχές αναζητούν μια ομάδα οκτώ ορειβατών -τέσσερις Βρετανούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ινδό και μία Αυστραλέζα- στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ινδίας, το Νάντα Ντεβί, στο οποίο σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ισχυρές χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες.

Η ομάδα υπό τον Βρετανό Μάρτιν Μόραν, οποίος έχει ήδη ανέβει με επιτυχία το βουνό πολλές φορές, δεν έδωσε σημάδια ζωής στον καταυλισμό Μουνσιγιάρι, στο ινδικό κρατίδιο Ουταραχάντ, αφού ξεκίνησαν την αναρρίχησή τους στις 13 Μαΐου. Οι ορειβάτες θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στον καταυλισμό βάσης στις 26 Μαΐου.

«Οι πιθανότητες να έχουν επιβιώσει είναι πολύ μικρές σε ένα υψόμετρο 4.600 με 5.500 μέτρων. Είναι σχεδόν αδύνατο να είναι ζωντανοί», σχολίασε η πηγή.

Πηγή από την αστυνομία δήλωσε ότι οι διασώστες θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα πτώματα.

Πλέον οι θάνατοι είναι τόσο συχνοί που οι ορειβάτες συνεχίζουν το δρόμο τους προς την κορυφή. Υπενθυμίζεται πως τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει φωτογραφία από το Έβερεστ που αποτύπωνε την «ουρά του θανάτου».

Στη φωτογραφία περπατούν δεκάδες ορειβάτες, ο ένας πίσω από τον άλλο, στο δρόμο προς την κορυφή, να προσπερνούν ένα νεκρό σώμα στο δρόμο τους προς την κορυφή.

Που οφείλονται οι μαζικοί θάνατοι ορειβατών 

Φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άτομα που επιχείρησαν να αναρριχηθούν, ενώ η ορειβατική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της. 

Για ποιους λόγους υπάρχει φέτος αύξηση; Ιδού: 

Πλήθη ορειβατών

Φέτος η κυβέρνηση του Νεπάλ εξέδωσε αριθμό ρεκόρ 381 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ, έναντι 11.000 δολαρίων ΗΠΑ η καθεμιά.

Ορειβάτες κάνουν λόγο για μποτιλιαρίσματα κάτω από την κορυφή, στη «ζώνη θανάτου» πάνω από τα 8.000 μέτρα, όπου πολλοί χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Μερικά γραφεία που οργανώνουν αποστολές έχουν καλέσει την κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των αδειών και να αυξήσει την τιμή γύρω στα 20.000 δολάρια ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει τα αυξημένα πλήθη.

«Πεπειραμένοι ορειβάτες με έμπειρους οδηγούς και σέρπα γνωρίζουν για το μποτιλιάρισμα και περιμένουν την ευκαιρία για να ανέβουν με ασφάλεια», λέει ο Έιντριαν Μπάλιντζερ της εταιρείας Alpenglow Expeditions που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.

Απειρία

Ο αριθμός των ορειβατών που δεν έχουν πείρα έχει αυξηθεί. Δεν υπάρχει απαίτηση από την κυβέρνηση του Νεπάλ για τεστ ικανότητας ούτε να έχει κάποιος ανέβει σε χαμηλότερες κορυφές, πριν λάβει άδεια για να ανέβει στο Έβερεστ. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε θανάτους που συνήθως αποφεύγονται από έμπειρους ορειβάτες, λένε οδηγοί.

«Μπήκαν σε μια κατάσταση που ήταν πέρα από τις ικανότητές τους», λέει ο Γκάρετ Μάντισον, της Madison Mountaineering που έχει την έδρα τις στις ΗΠΑ, σχετικά με την πείρα κάποιων απ' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους.

Έλλειψη φυσικής κατάστασης

Μερικές εταιρείες ορειβασίας κάνουν ιατρικά τσεκ-απ σε επίδοξους πελάτες πριν αρχίσουν αποστολές, όμως αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

«Μερικά πρακτορεία θέλουν περισσότερο να δώσουν ώθηση στις μπίζνες τους και δεν δίνουν έμφαση στην καλή φυσική κατάσταση των ορειβατών και δεν εξασφαλίζουν ότι στέλνουν στο βουνό μόνον έμπειρους ορειβάτες και σέρπα», λέει ο Αντ Τσέρινγκ Σέρπα, ιδρυτής της Asia Trekking.

Έλλειψη υποστήριξης

Η αύξηση των εγχώριων εταιρειών «χαμηλού κόστους», που σε μερικές περιπτώσεις προσφέρουν αποστολές σε τιμή κάτω από 35.000 δολάρια ΗΠΑ, τη μισή απ' αυτή που προσφέρουν οι περισσότερο καθιερωμένοι ανταγωνιστές τους, δημιουργεί κίνητρα για μείωση του κόστους, λένε ορειβάτες.

«Προσφέρουν ανεπαρκή τροφή και επιλογές διαμονής που μπορεί να είναι επιβλαβείς», λέει για μερικές εταιρείες χαμηλού κόστους ο Μαλάι Μουχέρτζι, ένας Ινδός ορειβάτης. «Και το πιο επικίνδυνο, με στόχο να μειώσουν τα κόστη, εμφανίζουν μάγειρες σαν έμπειρους σέρπα».

Καιρός

Οι σφοδροί άνεμοι καθιστούν την ανάβαση αδύνατη πολλές ημέρες του Μαΐου, ο οποίος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για να ανέβει κανείς στο Έβερεστ. Αυτό έχει οδηγήσει σ' ένα μικρό «παράθυρο» μόλις λίγων ημερών στη διάρκεια των οποίων οι ορειβάτες μπορούν να ανέβουν με ασφάλεια, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο συνωστισμός.

«Αυτή τη φορά δεν υπήρξε αυστηρή παρακολούθηση ούτε συντονισμός μεταξύ των αποστολών κατά την προετοιμασία των προγραμμάτων για την κορυφή», λέει ο Σέρπα. «Αυτό έκανε όλους να σπεύσουν μόλις βελτιώθηκε ο καιρός, με αποτέλεσμα να γεμίσουν το μονοπάτι την ίδια ημέρα».