Στόχος του σχεδίου είναι μέχρι το 2050 οι ΗΠΑ να παράγουν 100% καθαρή ενέργεια, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ένα μέρος των χρημάτων για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα προέλθει από την ακύρωση της μείωσης της φορολογίας των εταιρειών που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο μετά από πιέσεις από τους αντιπάλους του και από οικολόγους ακτιβιστές οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και βασίζεται υπερβολικά σε ιδέες της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα.

Ένας σύμβουλός του είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι επιδιώκει να βρει μια «μετριοπαθή» προσέγγιση, ελπίζοντας ότι θα ικανοποιήσει τους οικολόγους χωρίς όμως να χάσει τη στήριξη των εργατών που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία το 2016.

«Καλώ για μια Επανάσταση Καθαρής Ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και να κάνουμε αυτό που κάνει καλύτερα η Αμερική: να λύνει μεγάλα προβλήματα με μεγάλες ιδέες», είπε ο Μπάιντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και δεσμεύτηκε μάλιστα ότι οι προτάσεις του θα πάνε πιο μακριά από την πολιτική που ακολουθήθηκε όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

Με βάση την πρότασή του, σε διάστημα 10 ετών θα επενδυθεί 1,7 τρισ. δολάρια στην έρευνα της καθαρής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ώστε να εξαλειφθούν οι εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ευθύνονται για την επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειές της –την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις συχνές, πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το επιτελείο του, το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί «με την αναστροφή των υπερβολών» στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που προώθησε ο Τραμπ ενώ θα διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες εταιρείες «θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Για να ικανοποιήσει τη μεσαία τάξη, ο Μπάιντεν υπόσχεται επίσης ότι θα αναζωογονήσει τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, ιδίως εκείνες που πιθανότατα θα χαθούν στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, όπως για παράδειγμα στα ανθρακωρυχεία. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες βιομηχανίες που θα αναζωογονήσουν τον κατασκευαστικό τομέα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τη μεσαία τάξη σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ», υποστηρίζει.